Bentonite pere sõidab jõuluks maale

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maris Benita Dave Bentoni jõuluplaadi esitlusel 2009. aastal.
Maris Benita Dave Bentoni jõuluplaadi esitlusel 2009. aastal. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Maris Benital ja Dave Bentonil on jõulude eel palju toimetamisi, erinevad esinemised puudutavad ka pere tüdrukuid. Jõululaupäeva ja -pühad veedab pere aga alati koos – sel aastal sõidetakse Marise vanavanemate koju.

Aeroobikatreener ja tantsuõpetaja Maris Benita ütles, et ükskõik kui palju tegemisi jõulukuul ka poleks, on jõululaupäev ja jõulupühad need päevad, kus on sada protsenti alati koosolemine. See on tema sõnul ka laste jaoks kindel teadmine, et on üks asi, mis maailmas ei muutu.

Jõuluks maale

Pärast kolmepäevast kogu pere jõuluküla üritust Rocca al Mare suurhallis minnakse kogu perega maale. Marise ja Dave'i perega ühinevad ka Marise vanemad ning õed-vennad.

«Viimastel aastatel oleme läinud vanavanemate taastatud koju Turbasse, kus ei ole peaaegu kõigi rõõmuks televiisorit. Seal me oleme tavaliselt kaks päeva ja teeme toitu toa keskel asuvas suures kiviahjus. Peaaegu kõik on nagu päris,» jutustas Maris.

«Selle suure ahju ees on kiiktool, kuhu me Dave'i kohe supsti sisse lükkame, kui sinna kohale jõuame. Siis ta tiksub seal oma mitu head tundi, vaatab leeke läbi klaasukse ja seda potikest seal tuha vahel ja lihtsalt naudib olemist,» lisas ta.

Linnamelust eraldatust pühade ajal peab Maris Benita suureks plussiks, eriti pärast nii tihedat graafikut, nagu perel on alates oktoobrist olnud. Sinna on mahtunud muu hulgas muusikali «Kuula mind!» esietendus, mille liikumisjuhiks on Maris, Dave Bentonil tantsusaates osalemine, vanemal tütrel erinevad kontserdid ja ülesastumised Meero Muusikuga ning ees ootab veel mõlemat piigat koos isaga laulmine jõulukülas.

Pärast jõuluküla sõidavadki lapsed koos vanaemaga jõulureedel otse isa korraldatud suurhalli ürituselt maale, ema-isa sõidavad järele jõululaupäeva hommikul. «Olemine on ilmselt seal soe juba enne, aga nemad lähevad ja lükkavad kaneelisaiad ahju ning teevad jõululõhnad majja,» selgitas Maris Benita.

Päkapikk Friidolf üllatas ema

Nagu lastega peredes ikka, nii käivad ka tütardel Lisal ja Sissi Nylial päkapikud. «Isegi minul käis!» läks Maris elevile. «Sellega oli tegelikult hästi lõbus lugu. Noorema tüdruku sussi sisse oli ilmunud šokolaadipall, mille peale oli kirjutatud «Marisele päkapikk Friidolfilt».

Käekiri andis tunnistust, kes selle taga võib olla, ja järgmine päev see päkapikk Friidolf tuligi kogemata kapist välja. Sellega oli nalja hästi palju, eriti sellel Friidolfil ise. See oli meeletu kaasamängimine laste poolt.»

Sõltuvalt jõuluvana graafikust vahel jõulumees külastab peret, vahel mitte. «Sellegipoolest käib pakkide lunastamine täie auruga, sest pere on meil ju kõik muusikud ümberringi, ka minu õde ja tema pere. Selline tohutu džässisessioon käib poole ööni välja.»

Aruba ja Eesti tavad sarnased

Kui arvata, et Marise ja Dave'i kultuuritaustad on väga erinevad ja neid tuleks jõulude ajal kuidagi ühendada, siis on see täiesti ekslik. Kui lumi välja jätta, on Aruba ja Eesti traditsioonid väga kattuvad ja seda mitte ainult jõulude puhul.

«See [traditsioonide] ühendamine on tehtud juba sadu aastaid tagasi, need jõulutraditsioonid on üks ühele samad olnud. Ainuke vahe, et neil seal pole lund ja liha grillivad nad õues, mitte toas ahjus. Aga muu on täpselt sama - neil on verivorstid ja isegi hapukapsas, see on ilmselt hollandi päritolu,» rääkis Maris Benita.

Kuku raadiole 20. detsembri hommikul antud intervjuus ütles Dave Benton, et verivorstid olid Arubal siiski vürtsikamad, ning ainus, millega tal Euroopasse tulles raske oli harjuda, olid jõulud ilma grillimiseta.

Aasta pakkus palju väljakutseid

Lõppenud aastaga on Maris Benita väga rahul. «Eriala, millega ma tegelen, on selline, millele naljalt koolitusi kuskilt ei leia (lavaline esinemine, kus on ühendatud liikumine, tantsimine ja laulmine - toim). Sel aastal olen ma läbi erinevate projektide palju õppinud. Tunnen lapsi kui olevusi paremini ja suudan töötada paremini nendega ja olen nautinud seda protsessi kahepoolselt,» rääkis tantsuteemaga mitmekülgselt seotud Maris.

Suurematest kordaminekutest märkis ta ära suure kevadise kontserdi Nokia kontserdimajas, kus tema oli kontserdi lavastajaks ning erinevate etteastete raames esines 350 last.

Teiseks oluliseks kogemuseks peab ta detsembri keskpaigas esietendunud Neeme Kuninga lavastatud muusikalist etendust «Kuula mind!». «Minu jaoks oli absoluutne tipp Neeme Kuningaga koos töötamine,» rõõmustas ta selle võimaluse üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles