Uuring: rinnaga toitmine parandab lapse õpitulemusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõendeid rinnaga toitmise pikaajalise kasuliku toime kohta lisandub jätkuvalt. Viimasest analüüsist selgus, et beebina emapiima saanud 10-aastased lapsed sooritasid võrreldes imikutoiduga kasvanud eakaaslastega matemaatika, lugemise ja kirjutamise testid paremini.
 

Uuring on vaid viimane nendest, mis tõestavad rinnaga toitmise kasu hilisemale õpiedukusele, kirjutas Time.com.

2009. aastal võrdlesid teadlased vendi ja õdesid, kellest üht toideti emapiimaga ja teist muu seguga, ning uuring näitas, et iga kuuga, mil üks lastest sai rinnapiima, kasvasid tema keskkooli õppetulemused ja tõenäosus ülikooli astuda.

Wendy Oddy, Lääne-Austraalia ülikoolist, juhtis viimast katset, mille raames jälgiti üle 1000 lapse nende esimese kümne eluaasta jooksul. Emadelt küsiti, kas nad toitsid võsukesi rinnapiimaga, kui viimased olid 1-, 2- ja 3-aastased. Laste teadmisi kontrolliti standardsete testidega kolmandas, viiendas ja seitsmendas klassis.

Oddy rühm leidis, et kümnendaks eluaastaks said pool aastat või kauem rinnaga toidetud lapsed 16 punkti kõrgema tulemuse kui emapiimata kasvanud õpilased. Esimesed saavutasid lugemis- ja kirjutamisoskustes 18 punkti võrra kõrgemaid tulemusi ja ületasid õigekirjas teisi 16 punktiga.

Oddy sõnul võib beebieas imetamine lapse akadeemilist sooritust parandada aju arengu ja tervisliku seisundi tõttu. Ta arvas, et uuringus ilmnenud laste tulemuste erinevuse põhjus seisneb emapiima unikaalses koostises.

Rinnapiim pidavat sisaldama aju arengut parendavaid toitaineid – näiteks omega-3-rasvhappeid -, mida imikutoit alati ei sisalda. Beebide aju uurides on teadlased leidnud antud rasvhapete kõrgemad tasemed just lastel, keda rinnaga toideti.

Oddy avastus toetab Maailma Terviseorganisatsiooni soovitust värsketel emadel vähemalt pool aastat imikuid rinnapiimaga toita.

Lisaks selgus uuringust, et rinnaga toitmise aja pikendamise kasulik mõju ilmnes eriti poisslastel. Imikuna üle kuue kuu emapiima saanud poisid sooritasid kümne aasta pärast sarnaselt toidetud tüdrukutega võrreldes testid veelgi edukamalt – erinevuste põhjus pole selge.

Oddy sõnul vajavad naised selleks, et soovituslikud kuus esimest kuud lapsele emapiima anda, toetust tervishoiusüsteemilt, mis õpetaks ja julgustaks rinnaga toitma ning abi perelt, sõpradelt ja tööandjalt, et imetamine oleks lihtsam. Kasulik toime on liiga tugev, et sellest mööda vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles