Kodurestorani MerMer perenaine Merrit Kiho pakub välja lahtise piruka, kuhu sobib hästi ka metsloomahakkliha. Miks mitte pakkuda seda siis, kui sõbrad külla Eesti Laulu finaali vaatama kogunevad.
Maitserohke pirukas
Veebruari lõpu ja märtsi alguse päevad oma öölume sulamise, merelt tulvava soolase adru meeliülendava lõhna, tihaste kevadejoovastushüüete ning üksiku kivil istuva ja teraselt merd uuriva kotkaga toovad hinge sellise kevadeigatsuse, et haarasin alljärgneva piruka järele.
Esimest korda katsetasin seda eelmisel kevadel esimeste võilillede tuleku ajal. Nojaa, praegu võib küll võililledest veel vaid und näha. Aga kaugel see aeg ikka on. Ja piruka saab aegsasti valmis küpsetada, et õhtul külla tulevaid sõpru sellega kostitada.
Kevadeootuse hakklihapirukas
Napilt kaheksale
• 400 g võiga pärmilehttainast
• 500 g põdrahakkliha (võib loovalt asendada mis tahes metsloomahakkliha või delikatessveise- ja seahakkliha seguga)
• oliiviõli
• 1 suurem sibul
• 1 suurem punane tšillipipar
• 0,5 tl jahvatatud nelki
• 0,5 tl kuivatatud tüümiani
• pisut jahvatatud muskaatpähklit
• 0,5 tl uhmris purustatud vürtsköömneid
• soola
• 1 dl heledat õlut
• 4 muna
• 40 g riivjuustu
• 3,5 dl vahukoort
• 0,5 dl vett
• 200 g pisikesi tomateid
• 2 suurt peotäit murulauku
• soola, pipart
Rulli tainas ahjuvormi, tee põhi kahvliga auguliseks ja eelküpseta 200-kraadise ahju keskel kaheksa minutit.
Haki sibul peeneks ja viiluta tšilli õhukesteks viiludeks (tulisuse vähendamiseks eemalda seemned), prae pannil madalal tulel oliiviõlis paar minutit. Siis lisa hakkliha, murenda see kahvli abil pannile laiali, lisa vürtsid ja kuumuta keskmisel kuumusel, kuni liha võtab jumet. Kalla pannile õlu ja lase sel mõned minutid välja keeda.
Klopi munad vedelike ja juustuga läbi, maitsesta pisukese soola ja pipraga.
Haki murulauk, poolita tomatid. Jaga pannisisu ühtlaselt vormi, raputa üle murulauguga, lisa tomatid, vala peale munasegu. Küpseta 200-kraadise ahju keskel 35–40 minutit, kuni kate on kenasti hüübinud.