Moekiri: säästupühad

Neeme Raud
, New York, ERR
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eelmisel laupäeval avanes New Yorgi ühel peatänaval, Viiendal avenüül kummaline vaatepilt: detsembri kohta erakordselt soe õhtu oli tänavale toonud tuhandeid inimesi, kes siirdusid Rockefelleri keskusesse linna uhkeimat kuuske imetlema .

Kuid et sinna jõuda, tuli neil mööduda sadadest hõlma alt võltsluksuskraami pakkuvatest müüjatest. Kauba valik oli lai: käekottidest päikeseprillideni. Ja samade firmamärkidega, mida võib sealtsamast lähedalt pärisbutiikidest osta, mõistagi kümneid kordi krõbedama hinna eest.

Omamoodi said kokku kaks Ameerikat: üks, kes pühade eel odavaid pakkumisi otsib, sest ajad on ebakindlad, ja teine, kel tänavu taas mullusest rohkem raha kulutada. Viimasesse kuuluvad näiteks wallstreetlased, kellele sel aastal jälle suuri preemiad lubatakse, sest rahatänaval, kust majanduskriis algas, on erinevalt ülejäänud USAst, mida painab ligi kümneprotsendine tööpuudus, head ajad tagasi.

Ent sinna jõukasse kihti kuulub siiski vaid mõni protsent elanikest ning paljud tollest «teisest Ameerikast» otsivad riigis, kus üha rohkem räägitakse tugeva keskklassi kadumisest, võimalusi ots otsaga kokku tulla.

«Pühade eelarve on mullusest isegi väiksem,» tunnistasid mulle linna keskel avatud jõuluturul üsna mitmed newyorklased. Ja otsekui oleks kindlast töökohast saanud omamoodi luksuskaup, ütles üks: «Mina ehk võin pisut vabamalt kulutada, sest mul on töö.» Statistika näitab, et keskmiselt kavatsevad Ameerika leibkonnad tänavu pühadeostudele kulutada umbes 4500 krooni ehk pisut vähem kui mullu.

Kuid mis on kõige kuumem kingitus? Kaupmehed, kes alustasid kehva ostmishimuga rahva poodlema saamiseks suuri väljamüüke juba hilissügisel, räägivad, et kõige nõutumaks kingituseks on elektroonika: iPodidest iPadide ja plasmateleriteni, mida saab tänavu sageli tavahinnast ligi poole odavamalt.

Mulle endale avaldas kõige rohkem muljet aga ühe nupuka leiutaja n-ö raskete aegade rahakott – tengelpung, mis on mikrokiibi abil ühendatud mobiiltelefoniga ja jälgib pidevalt omaniku pangaarvet. Kui arve poeretkel liiga kiiresti kahaneb, hakkab see piiksuma või tõmbub hoiatavalt kokku.

Tänavu säästma innustavat rahakotti veel lettidel ei ole, kuid tuleval aastal võib sellest saada suur hitt. Sest majandusteadlased ennustavad mittepühadelikult, et rasked ajad ei saa veel niipea läbi. Nii peavadki paljudel tarbimisjõulud asenduma säästupühadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles