17 teaduslikult tõestatud võimalust, kuidas mehed saavad köita naiste tähelepanu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Valentinipäev on tulekul ja paljud vallalised tunnevad seetõttu veelgi kibedamalt, et tahaks enda kõrvale leida kedagi, keda hoida ja armastada. 

Business Insider ulatab hädasolijale käe ja toob psühholoogiauuringutest välja mitu meetodit, kuidas mees saab end naiste silmis ihaldusväärsemaks muuta. 

Pane tähele universaalseid flirtimise märke

Rutgersi ülikooli antropoloogi Helen E. Fisheri sõnul väljendavad naised rahvusest ja kultuuritaustast olenemata oma huvi meeste vastu välja üllatavalt sarnasel moel. Nimelt naeratab naine esmalt oma imetlejale ja kergitab kiirelt kulme, mille järel avab oma silmad suureks ja vaatab mehele sügavalt silma. Seejärel laseb ta silmad rohkem vidukile, kallutab pead alla ja kõrvale ning vaatab mujale. Sagedasti katab naine seejuures kätega oma nägu ja itsitab närviliselt, kui end pihkudega varjab.

Saksa etoloog Irenaus Eibl-Eibesfeldt on veendunud, et see flirtimisžest on niivõrd selgesti eristatav, et see on ammustel aegadel välja kujunenud moodus, kuidas naised väljendavad oma seksuaalset huvi.

Otsi kedagi, kes oleks sinuga võrdväärne

Nii mehi kui naisi tõmbab eelkõige nende poole, kes on sama atraktiivsed kui nad ise. Teiste seas tõestas seda näiteks California ülikoolis tehtud uuring, milles jälgiti 60 naise ja 60 mehe käitumist tutvumisportaalis suhte sobitamisel. Kuigi enamik kasutajatest püüdis tuttavaks saada väga atraktiivsete inimestega, said nad suurema tõenäosusega vastuse neilt, kes olid nendega välimuse poolest rohkem ühel pulgal. 

«Kui sa võtad sihikule kellegi väliselt endaga võrdväärse, välistad kaht asja,» kommenteerib Nottingham Trenti ülikooli psühholoog Mark Sergeant. «Kui ta on sinust oluliselt parema väljanägemisega, tunned pidevalt muret, et ta petab sind ja jätab su maha. Kui ta on sinust inetum, tunned muret, et võiksid leida kellegi parema.»

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Näita, et sul läheb hästi

1969. aastal tõestas Põhja-Carolina ülikooli sotsioloog Glen Elder midagi, mis aitab eelmises punktis vajakajäämise korral hädast välja - hea välimusega naised võivad leppida ka veidi kehvema välimusega mehega, kui ta on jõukas. 

Seda on tõestanud hiljem veel mitmed uuringud. Evolutsioonipsühholoogide selgitusel peitub põhjus naise soovis leida endale elukaaslane, kes suudab tema ja laste eest hoolitseda. 

Vaata endast pisut nooremaid naisi

2010. aastal leiti 3770 inimese peal tehtud uuringuga, et naised eelistavad sageli endast vanemaid mehi. Nn George Clooney efekt on seda mõjusam, mida majanduslikult sõltumatumad naised on. «Meie meelest viitab see sellele, et majanduslik iseseisvus annab naistele partnerivalikul rohkem enesekindlust, mis meelitab neid võimukate ja atraktiivsete vanemate meeste poole,» sõnas uuringu juhtautor ja Dundee ülikooli psühholoog Fhionna Moore.

Kasvata omale kerge habe

Kui mõni väidab, et habeme trend on möödas, siis teadus näitab vastupidist. 2013. aastal tehti Austraalias 177 mehe abil uuring, kus nende välimust hindasid 351 naist. Sellest tuli välja, et kõige paremad näevad mehed naiste meelest välja umbes kümnepäevase habemetüükaga. 

Uuringu autorite Barnaby J. Dixsoni ja Robert C. Brooksi selgitusel on habe märk sellest, et mees on küps, mehelik, domineeriv ja agressiivne. Seejuures on oluline, et habe oleks keskmise pikkusega, mitte väga pikk. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Kasvata lihaseid (aga ära mine liiale)

2007. aastal tehti California ülikoolis taas selline uurimus, kus naised vaatasid meeste pilte ja hindasid nende välimust. Seekord olid fotodel palja ülakehaga mehed ning naised pidid ütlema, kes neist sobiks paremini lühisuhteks ning kes elukaaslaseks. Tulemused näitasid, et naiste meelest kõlbavad väga lihaselised mehed pigem juhusuheteks ning tõsiseks suhteks vähem lihastes mehed. Uuringu autorite David A. Fredericki ja Martie G. Haseltoni sõnul on vormis keha naisele märgiks, et mees suudab sigida ja jääda järglaste kõrvale. Püsisuhet silmas pidades ei ole aga mõtet treenimisega liiale minna.

Ole heatahtlik

2014. aastal vaatasid noored mehed ja naised ühes Hiina uuringus teiste meeste ja naiste pilte ning hindasid nende atraktiivsust. Iga näo juures oli sõna, mis kirjeldas kas positiivset omadust (nt lahke, aus) või negatiivset omadust (nt õel, tige). Tulemustest koorus välja, et positiivsete iseloomuomadustega märgitud pilte peeti atraktiivsemaks. 

Psühholoog Barry Kaufman toob välja, et kuigi ilu peetakse väliseks määratluseks, ei ole tegelikult põhjust, miks seda võiks pidada ainult füüsiliseks omaduseks. Õppetund on lihtne: kui sa oled hea ja lahke mees, oled sa ka naiste silmis ihaldusväärsem partner. 

Kanna punast

2010. aastal tehti uurimus, milles osalesid inimesed mitmest riigist - Hiinast, Inglismaalt, Saksamaalt ja Ameerikast. Eksperimentide käigus tehti selgeks, et naisi tõmbab rohkem nende meeste poole, kes kannavad punast. 

Foto: Vida Press

Pane naine naerma

Arvukad uuringud on tõestanud, et naistele meeldivad rohkem mehed, kes oskavad neid naerma ajada. Ühes väiksemas eksperimendis istusid kaks meest baaris naise lähedusse ja üks neist rääkis teisele anekdoodi. Seejärel pidi nalja rääkija naisele lähenema ja küsima tema telefoninumbrit. Stsenaariumit korrati kokku 60 korda ja erineval kujul. Vahepeal pidi naiselt numbrit küsima ka mees, kes ise nalja ei teinud. 

Kui mehed läinud, küsitlesid uurijad meeste kõrvallauas istunud naisi ja palusid neil hinnata, kui atraktiivseks nad kumbagi meest pidasid. Nagu arvata, oli nalja teinud mehel kolm korda suurem võimalus saada naise numbrit kui teisel, kes nalja ei teinud. Lisaks pidasid naised humoorikat meest atraktiivsemaks ja targemaks. 

Jaluta koeraga

2014. aastal tehti Iisraelis eksperiment, millega leiti, et naised peavad atraktiivsemaks ja suhteks sobivamaks mehi, kel on koer. Uurijate sõnul tõestab see naisele, et mees on hooliv ja suudab end pikaajaliselt pühendada. See võib jätta mehest ka avatuma, õnnelikuma ja rõõmsameelsema mulje. 

Mängi head muusikat

2014. aastal tehti uuring, milles paluti 1500 naisel kuulata üht lihtsakoelist ja üht keerukat muusikapala ning hinnata, kui atraktiivne võiks olla selle pala looja. Tulemused näitasid, et naised eelistasid keerukamat lugu ning valiksid ka oma partneriks pigem selle autori. 

Üks teine väiksem uuring näitas, et naistele mulje avaldamiseks ei pea otseselt pilligi oskama. Piisab sellest, kui kannad endaga kaasas näiteks kitarri.

Foto: Vida Press

Praktiseeri tähelepanelikkust

Alles hiljuti tegid Austraalia teadlased eksperimendi kiirkohtingul, millega tõestasid, et naised peavad paremaks saagiks mehi, kes on vaimselt tähelepanelikumad. Enne kohtingule lubamist täitsid katses osalejad teadlikkuse ja tähelepanelikkuse kohta küsimustikke, hinnates väiteid nagu «Ma tajun oma tundeid ja emotsioone ilma, et ma peaks neile reageerima.» 

Pärast vastassoost partneriga suhtlemist hindasid osalejad, kui seksikaks nad kohtingukaaslast pidasid ning kas nad tahaksid temaga välja minna. Tulemustest selgus, et mehed eelistasid pigem füüsiliselt atraktiivseid naisi, naised seevastu eelistasid vaimselt tähelepanelikke mehi. 

Harrasta ekstreemsporti

2014. aastal näitas Alaska ülikooli uuring, et naistele meeldivad mehed, kes naudivad riskimist. Tulemused selgusid küsitluste teel, milles osalistel paluti hinnata, kui atraktiivseks nad peavad vastassoo esindajaid, kellele meeldib end ohtlikes olukordades proovile panna või kes selliseid olukordi väldivad. 

Riskantseteks harrastusteks peeti näiteks mägirattasõitu, süvamere sukeldumist, ekstreem-rulluisutamist. «Modernseteks» riskideks peeti akadeemilise töö plagieerimist, laboris kemikaalidega töötamist, ilma viirustõrjeta arvutiga töötamist. 

Küsitlusele vastanud naised pidasid ahvatlevamaks mehi, kes tegelevad ekstreemspordiga ja puutuvad kokku ohtlikke olukordadega nii nagu meie esivanemad. Nn moodsad riskid jätsid neid külmaks. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Kanna head lõhna

Ainuüksi uue parfüümi kandmine võib sind teha enesekindlamaks, mis hakkab ka teistele silma. Aastal 2009 avaldati väljaandes International Journal of Cosmetic Science uuring, mis tõestas, et lõhnastatud deodorant paneb mehi end tundma atraktiivsema ja enesekindlamana. 

Huvitav on nimetatud uuringu juures see, et meestest näidati enne lõhnastamist ja pärast lõhnastamist naistele tummfilmi, mille järgi hindasid naised samuti atraktiivsemaks neid mehi, kes kandsid lõhnastatud deodoranti. Kuigi naised ei tundud lõhna, tundusid mehed neile enesekindlamad ja seega ka külgetõmbavamad. 

Söö küüslauku

Kuigi küüslaugu lõhn hingeõhus on ebameeldiv, mõjub see teisiti kehalõhnaks saades. See selgitati välja katsega, milles 8 meest sõid küüslauguleiba ning 8 meest sõid leiba ilma küüslauguta. Järgmised 12 tundi pidid nad kaenla all kandma vatipadjakesi ning ei tohtinud end kuidagi lõhnastada. 

Järgmisel päeval anti need padjakesed nuusutada 40 naisele, kes hindasid lõhna järgi meeste meeldivust, atraktiivsust, mehelikkust ja intensiivsust. Tulemused: küüslauku söönud meeste lõhna pidasid naised meeldivamaks ja atraktiivsemaks, aga vähem mehelikuks ja intensiivsemaks. 

Tee vabatahtlikku tööd

2013. aastal näitas üks uuring, et naised peavad kütkestavamaks omakasupüüdmatult käituvaid mehi. Katses osalesid nii mehed kui naised, kes pidid taas pildi ja hobide kirjelduse järgi hindama, kui atraktiivseks nad fotol olevat vastassoo esindajat peavad. Nii mehed kui naised pidasid selleks inimest, kelle hobides oli ära märgitud vabatahtlik töö. Kui naised hindasid mehi, oli efekt isegi suurem.

Näita oma arme

Lapsepõlvest pärit arm põsel võib aidata sul naist leida. 2009. aastal tegid teadlased tudengite peal katse, milles lasid neil fotode järgi hinnata, kui atraktiivne keegi on. Fototöötluse abil lisati piltidel olevatele inimeste nägudele arme. Katses osalenud mehed ja naised pidid hindama, kui kütkestavad inimesed pildil tunduvad ning kas nendega soovitakse astuda lühi- või pikaajalisse suhtesse. 

Selgus, et lühisuhteks sobisid naiste meelest veidi rohkem armidega mehed kui ilma armideta mehed. Naisi hindasid mehed armidest olenemata sama atraktiivseks kui ilma armideta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles