Vaata üle oma ja lapse suhtlusvõrgustike kontode privaatsusseaded

, Targalt internetis projekti teavitustöö koordinaator
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps Facebookis.
Laps Facebookis. Foto: Vida Press

Internet on avalik ruum. Mõtle alati, mida sa suhtlusvõrgustikes teistega jagad, sest mida oled kord internetis teistega jaganud, seda on raske või pea võimatu internetist täielikult eemaldada, hoiatab Targalt internetis projekti teavitustöö koordinaator Kerli Kuusk ajakirjas Märka Last.

Sotsiaalvõrgustikud ja osalemine interneti kogukonnas on tänapäeva noortele ja täiskasvanutele väga oluline. Inimesed kasutavad erinevaid suhtlusvõrgustikke, et suhelda oma sõpradega, laadida üles fotosid, jagada linke ja videoid, saada teavet inimeste kohta, kellega ollakse kohtunud või plaanitakse kohtuda jne.

Suhtlusvõrgustikes saad ise määrata, kellega millist infot jagad. Selleks oleme teile koostanud populaarsete keskkondade privaatsussätete seadmise juhised. Enda andmeid läbimõeldult jagades vähendad riski sattuda ebasoovitavasse olukorda.

Facebook – privaatsusseadete soovitused

Instagram – privaatsusseadete soovitused

Twitter – privaatsusseadete soovitused

Ask.Fm – privaatsusseadete soovitused

Snapchat – privaatsusseadete soovitused

Tumblr – privaatsusseadete soovitused

WhatsApp – privaatsusseadete soovitused

Üldised soovitused:

Fotod. Kui soovid enda fotot lisada suhtlusportaali, siis mõtle enne, milline foto on sobilik. Ära riputa üles pilti, mille pärast sul võib häbi olla näiteks oma vanemate ees. Samuti ilma küsimata ära lae internetti fotosid oma sõbrast. Tea, et kõiki pilte on võimalik kopeerida ning sa ei tea kunagi, kuhu su pildid võivad sattuda.

Profiil. Kui sa täidad profiili, siis tee seda lühidalt. Ära avalda oma isiklikke andmeid, neid võidakse sinu suhtes vääralt kasutada.

Postitused. Mõtle läbi, kellele sa soovid oma postitustes oleva sõnumi, pildi või video edastada ning jaga seda ainult nendega.

Kommentaarid. Ära vasta ebameeldivatele või sündsusetutele kommentaaridele. Sõpradega vesteldes vasta läbimõeldult. Tea, et igaüks võib teie juttu lugeda.

Lisa oma sõprade nimekirja vaid inimesi, keda sa päriselt tunned. Oluline ei ole, kui palju inimesi sa enda sõprade nimekirja suudad lisada, vaid see, kui palju sul tegelikult on tõelisi sõpru.

Mõtle enne, kui midagi postitad! Pea alati meeles, et internet on avalik koht ning kõik su postitused on kättesaadavad!

Parool. Kasuta turvalist parooli ja ära jaga seda kellegagi.

Kui vajad abi, siis teavita sellest suhtlusvõrgustikus kasutades nt report või teavita nuppu või pöördu nõu ja abi saamiseks usaldusväärse täiskasvanu, lasteabitelefoni 116111 või veebikonstaablite poole.

Logi välja! Peale keskkonna kasutamist logi ennast kindlasti keskkonnast välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles