Talve salasoojendajad

Kristina Herodes
, moetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Talvine riietumistarkus algab nahale lähimast kihist. Kui ihu vastas on niiske rõivas, on ka plusskraadide korral kerge külma saada ning mõni viirus külge haakida. Kuidas sooja pesu maailmas orienteeruda? Teed juhatab tegevmatkaja ja Matkaspordi juhatuse liige Anneli Mere.

Foto: Matkasport

Miks nii paljud Eesti talves haigestuvad? Üheks põhjuseks on valest riietusest tingitud külmetumine, mis nõrgestab immuunsüsteemi – alles see loob soodsa pinnase, et suvaline mööda purjetav gripipisik saaks haiguse tekitada. Samamoodi teevad palju kahju stress, vale toitumine ja magamatus, nendegi eest tasub end kaitsta. Ent kuidas see soojaspüsimine kõige osavamalt õnnestub?

Riietumistarkusi vajavad eeskätt kõik need, kes väljas pikemalt aega veedavad, spordivad või niisama liiguvad. Ehk tingimata kõik lapsed ja aktiivse eluviisiga täiskasvanud. Kuid ka pühapäevajalutaja tuleb kindlasti rõõmsa ja nohuvabana koju tagasi, kui end välja minnes tibake nutikamalt riidesse paneb.

Kaistev kiht vastu nahka!

Sooja pesu peamine eesmärk on juhtida kehast eemale niiskust, higine särk ongi külmetuse kurjajuur! Puuvill vastu nahka on küll kõige levinum valik, kuid talvel see meie kasuks ei tööta – aktiivsel liikumisel on see peagi kui külm kompress seljal ja soojus eraldub väga hästi. Kõrgtehnoloogilised kangad aga suudavad püsida kuivad, hingavad hästi, on elastsed, äärmiselt vastupidavad ja väga kerged. Parim valik on kihiline riietus: soojust hoidev pesukiht pluss pehme ja hingav soojendav kiht pluss tuule- ja niiskuskindel kaitsekiht. Kihte saab lisada ilma, tegevuse aktiivsuse ja enesetunde järgi.

Foto: Matkasport

Eri tüüpi soojendajad

Millist soojendajat valida? Sõltub nii sellest, kui külma ilma kätte minna plaanid, mida sa väljas teed, kui ka isiklikest eelistustest. On ju suur erinevus, kas lähed hoogsale suusaringile või jääaugu

äärde istuma ja õngitsema. Keda võluvad kõrgtehnoloogilised kangaimed, keda meriinovilla looduslik maagia – selle õhurikkad kiud suudavad reguleerida kehatemperatuuri. Keha püsib külmaga eeskujulikult soojas, kuid palavas ei kuumene ka üle. Kuna kiud sisaldab 80% õhku, säilivad soojendavad omadused isegi märjana. Lisaks on merinovill antibakteriaalsete omadustega – ka pikal matkal rassides ei hakka pesu ebameeldivalt lõhnama. Aclima on küll tuntud Norra matkapesu märk, kuid tooted valmivad siinsamas Eestis Valgas. Soojahoidvat meriinovilla täiendavad siidi-, villa- ja sünteetilised kiud.

Foto: Matkasport
Foto: Matkasport

Sooja pesu leiab lisaks eri brändide spetsiifikale ka erinevas kaalus ja tiheduses – kõige kergem võrkpesu on eriliselt hea niiskusjuhtija ja sobib eeskätt intensiivse pingutuse korral. Näiteks Coolneti sari on aga niivõrd kerge ja mitmekülgne, et võid selle lisaks talvele ka jahedal suveõhtul telkima minnes selga ajada, et end mugavamalt tunda. Kõige tõhusamad kaitsekihid on aga mõeldud kaitsma kandjat siis, kui ta passiivselt väga külmades tingimustes end hästi tunda tahab – sel juhul võiks otsida Doublewooli või Hotwooli märgistusi. Kui tahad aga midagi, mis vahelduva aktiivsusega talviseks müttamiseks mõnusa enesetunde looks, tasub vaadata keskmiste kaalude poole, näiteks Light-wool või Warmwool hoiavad hästi soojas mäesuusataja ja matkaja.

Lastele loodud soe pesu kuulub enamasti keskmiste soojendajate hulka, sest väikeste aktivistidega on suurtelgi raske sammu pidada. Allameetrimeestele, kes aga alles tibusammudega lumel tuterdavad, tasub tingimata valida võimalikult soe kaitsekiht või lisada mitu soojendavat kihti jope alla, erilist tähelepanu vajavad jalad, käed ja pea.

Õige hooldus

Kvaliteetset sooja pesu saad kanda palju aastaid, kuid selle eeldus on õige hooldus. Meriinokiud on tugev, kuid küllalt peene kiuga. Kandes on see muidugi ainult pluss – paljude meelest villased asjad torgivad ihu vastas, meriino tundub aga pehme ja paitav. Küll aga tuleb olla ettevaatlik kiu vigastamisel ja venitamisel. Sünteetilise kiu lisamine muudab pesu paksemaks ja vastupidavamaks, samuti on mitmekihilised variandid eriti osavad soojahoidjad. Elastaan koostises säilitab paremini rõiva vormi ja liibuvuse. Masinpesu tootejuhises märgitud tingimustel on aga lubatud, kuid nagu spordirõivaste puhul ikka, on tark hoiduda loputusvahenditest ja pesupehmenditest – need vähendavad hingavust. Mingit tülikat erikohtlemist soe kaitsekiht niisiis ei nõua, kerge ja vähenõudliku kaaslasena hoiab ta kandja kuiva, sooja ja tervena. (Pildil Anneli Mere)

Foto: Matkasport
Foto: AFP / Scanpix

1. Aclima WarmWool kapuutsiga särk (matkasport.ee) 84.95

2. Aclima CoolNet särk 55.95

3. Aclima HotWool polo 67.95

4. Aclima LightWool särk 59.95

5. Aclima WarmWool püksid 62.45

6. Icebreaker pluus (pood.suusabaas.ee) 79.-

7. Disana lastepüksid (looduspere.ee) 38.89

8. Aclima WoolNet püksid 67.95

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles