Miks hakkavad õues külma ilmaga silmad vett jooksma?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Mõnikord tuleb ette, et külma õueõhu kätte astudes hakkab silmist pisaraid voolama nagu nutaks. Emotsioonidega pole see muidugi kuidagi seotud, vaid on silmade normaalne bioloogiline reaktsioon külmale ja kuivale õhule.

New Yorgi Harlemi Keskhaigla oftalmoloogia osakonna juhataja doktor James Auran selgitab portaalis Greatist, et nägemiseks peavad silmad olema niisutatud. Külma ja kuiva õhu käes on see teadupoolest raskendatud. Tuule ja kuiva õhu pärast hakkavad silmist voolama pisarad, mille eesmärgiks on parandada nähtavust ja vähendada ebamugavustunnet. Põhimõtteliselt on see reflektoorne vastus külmale, mistõttu võivad silmad joosta nii palju vett, et tundubki, nagu inimene nutaks. 

Peale õhu kuivuse suurendab pisaravoolu ka hele valgus, mis lumelt näkku peegeldab ja teeb silmad tundlikuks. Oma rolli pisaravoolus mängib muide ka ripsmete pikkus. Kõige paremini hoiavad silmi niisketena ripsmed, mille pikkus on kolmandik silma laiusest. Pikemate ripsmete puhul jõuab silmani hoopis rohkem ärritavat õhku ning lühemad ripsmed lasevad niiskusel kergemini ära aurustuda.

Kõige paremini aitavad talvel külma eest silmi kaitsta prillid, mis tekitavad väikese kasvuhooneefekti ja hoiavad silme ees õhu niiskemana. Päevasel ajal võiks eelistada päikeseprille, mis kaitsevad ka ereda päikesevalguse eest. Kui vesised silmad on pidev ja häiriv probleem, võib enne õue minekut tilgutada silma niisutavaid silmatilku, mis hoiavad paremini silmades niiskuse tasakaalu ja ohjeldavad pidevat pisaravoolu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles