Teadlased leidsid, et kõik inimesed on loomu poolest head

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Jälgides iga päev uudiseid ja olles maailma asjadega kursis, võib kergesti juhtuda, et kaotame oma usu inimkonda. Õnneks on teadlased leidnud midagi, mis peaks kõigi tuju paremaks tegema.

Stanfordi ülikooli juures tehtud uuringust selgus, et tegelikult on kõik inimesed loomu poolest head. Teadlased leidsid, et erinevates olukordades on meie kõigi esimeseks instinktiks olla head ja käituda hästi, kirjutab Business Insider.

«Kui paluda inimesel otsustada, kas teha õiglane või ebaõiglane otsus, kas jagada midagi teistega või mitte, või kas olla head või halvad, ja anda vastamiseks vaid paar sekundit aega, siis on iga inimese esimene valik see, et ta on õiglane, ta jagab, ta on hea,» sõnas uuringu juht Emma Seppälä. Ta lisas, et kui anda inimesele mõtlemiseks kauem aega, siis võib ta valida mõne isekama vastuse.

Miks me siis alati ei käitu vastavalt? Me usume, et ellu jäävad vaid parimad ja vahel on inimestel erinevad tagamõtted, mis ärgitavad neid tegutsema. Seppälä selgitas, et inimesed võivad karta, et kui nad on liiga head, siis arvatakse, et neil on mingi tagamõte, et nad ei tee seda siiralt.

Seega headus on meie kõigi sees olemas ja Seppälä sõnul saab seda soovi korral ka suurendada. Seda aitab teha näiteks mediteerimine või teadlikult otsustamine, et sa tahad iga päev olla võimalikult helde ja hea nende vastu, kes on sinu ümber.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles