Taani teadlased: mehed on naistest altimad võõraga seksima

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhusliku vastutulija pakkumisega, temaga koju kaasa minna, nõustuksid mehed suurema tõenäosusega kui naised.
Juhusliku vastutulija pakkumisega, temaga koju kaasa minna, nõustuksid mehed suurema tõenäosusega kui naised. Foto: SCANPIX

Värskest Taani uuringust selgus, et mehed nõustuvad naistest enam võõrastega seksuaalvahekorda astuma ning naised tähtsustavad vastassoost enam võimaliku intiimpartneri välimust.

Kopenhaageni ülikooli rahvatervise osakonna kaasprofessori Gert Martin Haldi ja Aarhusi ülikooli psühholoogiaprofessori Henrik Høgh-Oleseni koostöö tulemusena uuriti inimeste valmisolekut tundmatu vastassoo esindajaga seksuaalvahekorda astuda, vahendas psy.au.dk.

Uuring avaldati ajakirjas Evolution and Human Behavior ning põhineb sageli viidataval Clarki and Hatfieldi eksperimendil, mis viidi läbi aastatel 1978, 1982 ja 1990. Viimaste peamiseks järelduseks sai, et mehed nõustuvad rohkem keskpärase välimusega võõraga vahekorda astuma kui naised – Taani teadlaste eesmärk oli väidet täpsemalt uurida.

2009. aasta juunis pidid uuringu abilised pöörduma juhuslike inimeste poole, kellega nad võiksid koos kohtamisele minna, enda koju kutsuda või vahekorda astuda. Tundmatut vastassoo esindajat tuli kõnetada kindlate juhiste järgi.

Pärast enese tutvustamist ja komplimenti tuli abilisel esitada üks järgnevatest küsimustest: «Kas tuleksid minuga täna õhtul või sel nädalal / nädalavahetusel kohtingule / minu juurde koju / minuga voodisse?» Eksperimendis osales kokku 389 inimest neljast suuremast Taani linnast (Kopenhaagenist, Aarhausist, Aalborgist ja Odensest).

Meeste seas oli naistega võrreldes märkimisväärselt enam neid, kes vastasid pakkumisele kutsujaga koju või voodisse minna jaatavalt, kohtingukutsega nõustumisel sugude võrdluses tähelepanuväärset erinevust ei ilmnenud.

Hald and Høgh-Olesen uurisid veel, kas välimus mängib rolli võõra seksipakkumisele vastamisel. Hüpoteesile vastavalt selgus, et naiste jaoks oleneb partneri valik mõningal määral vastassoo atraktiivsusest. Høgh-Olesen selgitas, et naised vaatavad meestest rohkem välimust juhusliku seksuaalpartneri valikul, mis võib olla seotud järglaste saamisega.

Uuring näitas lisaks, et vallalised küsitletud nõustusid tundmatuga seksuaalvahekorda astuma rohkematel juhtudel kui paarisuhtes inimesed. Mehed, kellel kindlat partnerit polnud, olid 20 korda suurema tõenäosusega valmis juhuslikuks vahekorraks kui suhtes küsitletud. Vallaliste naiste puhul oli nõustumise kordade arv üle kaheksa korra suurem võrreldes püsisuhtes sookaaslastega.

Haldi sõnul võib naiste äraütlemine juhuslikust seksuaalvahekorrast tulla kuritegevuse hirmust. Ta selgitas, et kui naised oleksid saanud enne mehega kahekesi jäämist teda ohutus keskkonnas hinnata, võinuks vastassool ehk rohkem edu olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles