Uuring: ülihoolitsevad vanemad võivad lapse vaimset tervist tõsiselt kahjustada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iga lapsevanem tahab oma lapsele toeks ja abiks olla, aga kas sa oled äkki liiga hoolitsev? Vahest tahaks laps juba ammu iseseisvalt astuda, kuid sa ei lase tal seda teha. Ole ettevaatlik, liigne hoolitsus ei mõju lapsele sugugi hästi.

Julie Lythcott-Haims, endine Stanfordi ülikooli dekaan ja raamatute autor, usub, et ülihoolitsevatest vanematest on lapsele pigem kahju kui kasu. «Me tahame nii väga neid kaitsta ja neile toeks olla, hoida neid põrumiste ja valu eest. Aga liigne hoolitsus ei tule lapsele kasuks,» vahendab YourTango tema sõnu.

«Liigne hoolitsus jätab lapse vajalikest oskustest ja tahtejõust ilma, kuid just nende oskuste abil saaks ta omale meelepärase elu luua,» hoiatab Lythcott-Haims. Kui sa ei lase lapsel ise midagi teha ja tahad tema eest kõik probleemid lahendada, siis sa röövid temalt võimaluse kasvada ja areneda tugevaks inimeseks. Seetõttu ära imesta, kui su laps ei saa noore täiskasvanuna probleemidega ise hakkama ega oska täiskasvanute maailmas toime tulla.

Näiteks tudengite puhul on täheldatud, et ülihoolitsevad vanemad sunnivad noori tihtipeale rohkem pingutama ja see ei mõju noorte vaimsele tervisele hästi. 2013. aastal analüüsiti USAs umbes 100 000 tudengit 153 ülikoolist. Neilt küsiti tervise, õpitulemuste ja stressi kohta. Noortelt küsiti ka nende kogemuste kohta viimase 12 kuu jooksul. Selgus, et…

  • 84 protsenti noortest tundis, et nad peavad liiga palju pingutama;
  • 60 protsenti noortest olid väga õnnetud;
  • 57 protsenti noortest tundis end üksikuna;
  • 51 protsenti noortest koges ärevust;
  • 8 protsenti noortest oli mõelnud enesetapule.

«Vanematel peaks olema teadmine, et nende lapsed on suutelised hommikul ärkama ja enda eest hoolitsema,» sõnas Lythcott-Haims ja tõdes, et praegusel ajal ei ole just paljudel vanematel seda teadmist. Vanemad peaksid lubama lastele veidi iseseisvust, et lapsed saaksid omal käel elus edasi liikuda. Lastel peab olema ka põrumisi, sest ka need aitavad areneda ja kasvada.

Muidugi on oluline, et lapse õpitulemused oleksid head, ent ainult neist ei piisa. Nad peavad oskama ka väljaspool kooli hakkama saada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles