Uuring: hirmutavalt suur hulk naisi on tööl kogenud seksuaalset ahistamist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eelmisel aastal kaebas Ellen Pao oma endise tööandja Kleiner Perkinsi kohtusse, väites, et endises töökohas eelistatakse mehi naistele, naistele ei pakuta peaaegu üldse ametikõrgendusi ja seksuaalset ahistamist kogenud naistele ei pakuta tuge. Pao jäi kohtus kaotajaks, ent see kohtuasi pani alguse uuringule, mille tulemused paljastati alles hiljuti.

Uuringust selgus, et Pao ei valetanud sugugi: üle poole tehnoloogia valdkonnas tegutsevatest naistest on mingil määral tööl kokku puutunud seksuaalse ahistamisega ja nad polnud sugugi rahul sellega, kuidas tööandja olukorra lahendas, kirjutab Glamour.

Uuringu autoriks oli Trae Vassallo, endine Kleiner Perkinsi partner, kes oli Pao kohtuasjas üheks oluliseks tunnistajaks. Vassallo tahtis tuua avalikkuse ette selle, mis juhtub naistega, kes rühivad karjääriredelil muudkui kõrgemale. Ta keskendus just tehnoloogia valdkonnale. 

«Me märkasime, et kuigi paljud naised rääkisid üsna sarnaseid lugusid sellest, mis on nendega tööl juhtunud, oli enamik mehi sellest šokeeritud ja neil polnud aimugi, millega peavad naiskolleegid kokku puutuma,» kirjutas Vassallo uuringu kokkuvõttes. Ta märkis, et teadlikkuse tõstmiseks otsustasid nad täpsed lood ja andmed kokku koguda.

Stanfordi ülikooliga koostöös küsitles Vassallo enam kui 200 naist, kes olid vähemalt 10 aastat töötanud tehnoloogia valdkonnas. Küsitluses osales väga erinevas vanuses ja erineva suhtestaatusega naisi. 

Selgus, et 60 protsenti naistest on tööl kokku puutunud seksuaalse ahistamisega ja 65 protsenti naistest täpsustas, et ahistajaks oli neist kõrgemal ametikohal olev meesterahvas. Kolmandik neist naistest ei tundnud end seetõttu tööl hästi, mõni oli lausa hirmul.

60 protsenti neist, kes olid sellest oma tööandjat teavitanud, ei saanud probleemile soovitud lahendust. 39 protsenti ohvritest tunnistas, et ei hakanud üldse tööandjat teavitama, sest ei uskunud, et nad saaksid mingisugust abi.

Ent sellega halvad uudised ei lõpe: peaaegu kõik küsitletud naised tunnistasid, et nad on tööl kokku puutunud diskrimineerimisega. 87 protsenti naistest sõnas, et meeskolleegid on nende kohta teinud ebasündsaid märkusi ja 47 protsenti naistest on täitnud tühiseid tööülesandeid, mida nende meeskolleegid pole pidanud tegema. 66 protsenti naistest ütles, et neid pole soo tõttu kutsutud tööalastele üritustele ja 59 protsenti leidis, et neile ei pakuta tööl samu võimalusi kui meestele.

Kuigi uuringus analüüsiti vaid tehnoloogia valdkonda, võib üsna kindlalt väita, et seksuaalset ahistamist ja diskrimineerimist esineb ka teistes valdkondades. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles