Kuus müüti, mida me ikka veel usume seksita abielude kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kas abielu, millest puudub seks, võib olla õnnelik? Jah, vaatamata levinud arvamustele ja hirmudele võib ka seksita suhe olla õnnelik ja rahuldustpakkuv.

Abielu ei keerle ainult seksi ümber. Paljud paarid tunnevad end hästi ja turvaliselt ka siis, kui partner on väga hea sõber ja lapsevanem ühistele lastele. Neid rolle ei maksa alahinnata, kirjutab Fox News.

Paljudele on siiski ka seks väga oluline. Enamasti saab ju suhe alguse seksuaalsest tõmbest ning paljud loodavad, et kõik seksuaalsed vajadused katab edaspidi abikaasa. Kui seks ühel hetkel ära jääb (kas tervise või valikute tõttu), võib see põhjustada suurt kannatust ja partnerist võõrandumist, aga võib minna ka teistmoodi.

Vaatame lähemalt kuut peamist müüti seksita abielude kohta, mis ei pea alati paika. 

«Abielu, kust puudub seks, on hukule määratud!»

See ei pruugi alati nii olla. Tihtipeale põhjustab seksi ära jäämine kannatust eelkõige seepärast, et partnerid tunnevad end läbikukkununa. Levib arusaam, et õnnelikud abieluinimesed seksivad tihti ja kirglikult. Lisaks usutakse, et hea «keemia» korral tuleb seks iseenesest.

Nende müütide tõttu tunnevadki paljud end teistsuguse abielumudeli korral lootusetute eranditena. Milline on aga kellegi meelest õnnelik abielu, on tõlgendamise küsimus. Ehk oleks aeg, kui võtaksime arvesse ka teisi faktoreid nagu armastus, austus ja üldine õnnetunne ning loobuksime ainult seksile keskendumast.

«Kui te enam ei seksi, siis te ei eruta enam teineteist.»

Seks ei kao suhtest ainult füüsilise külgetõmbe hääbumise pärast - seda juhtub veel väga paljudel erinevatel põhjustel. Tegelikult puudub külgetõmme partnerite vahel väga vähestes seksita abieludes.

Võib olla, et ühel partneritest on terviseprobleeme, liiga palju stressi, varasem seksuaaltrauma, kehakomplekse jpm. Ükski neist põhjustest pole seotud arvamusega abikaasast. Loomulikult on see väga valus tõde sellele partnerile, kes tahab seksida, kuid tõde on, et see ei pruugi olla mitte kuidagi temaga seotud. 

«Kadunud seksuaalsuhet ei ole võimalik taastada.»

Enamasti on seksipaus suhtes ainult ajutine. Pikas suhtes tuleb ette erinevaid «aastaaegu» ja seks võib jääda aastaks või kaheks tahaplaanile paljude oluliste põhjuste tõttu: lapse sünd, haiged vanemad, rahaprobleemid, haigus jne. Kui abikaasad armastavad teineteist, on sel ajal teineteisega ausad ja hoiavad lähedust, võib abielu muutuda veelgi tugevamaks ja seksuaalsuhte saab taastada.

«Kui te enam ei seksi, hakkate teineteist põlastama.»

Kui partneri libiido pole enam see, mis varem, on sul kaks valikut: minna vihaseks ja süüdistada kõiges elukaaslast või tunda talle kaasa ja jääda tema kõrvale. 

Koos saate hakata täpsemalt uurima, mis on libiidolanguse taga. Ehk on tegu mõne terviseprobleemiga, mis vajaks ravi? Kas seksisu langust põhjustab mõni ravim? Või kannatab kallim hingelise probleemi käes? Kas ta ei taha seksida, sest vaeb liiga suure stressikoorma all?

Alles siis, kui põhjused on välja selgitatud, saab neile leida sobiva lahenduse. Tehke seda koos ja te saate veelgi lähedasemaks, kui olete teineteise suhtes jäägitult ausad ja ei hakka näpuga näitama. Võimalik, et teie arvamus tekkinud olukorrast ei ühti, seepärast ongi oluline palju ja avatult rääkida. 

«Kui abikaasad ei seksi, on nad mõlemad tsölibaadis.»

See, et sa ei seksi oma abikaasaga, ei tähenda, et su elust puuduks seks täielikult. Abielu on liit kahe inimese vahel, kel on individuaalsed seksuaalsed kalduvused. Kui ka seksi pole, võib su seksuaalsus olla vägagi elav ja ärgas. Seksuaalsus on midagi palju enamat kui vahekord partneriga.

Seksuaalsust saab elus hoida ka enese eest hoolistemisega, end oma nahas hästi ja seksikalt tundes, aktiivselt fantaseerides ja kirglikult masturbeerides. Siis, kui partner on taas valmis, saab jätkata ühist teed.

«Kui te enam ei seksi, jääte teineteisele võõraks.»

Paarid võivad olla lähedased ka seksita. Kui vahekord ei tule mingil põhjusel kõne alla, saab ikkagi kallistada, hellitada, eksperimenteerida eelmängutehnikatega ja saada orgasmi. 

Mõtle ka järgi, kui sa pole seksuaalse alatooniga tegevustest üldse huvitatud, siis kuidas jääb puudutuste ja teiste füüsiliste lähedusväljendustega? Nii kaua kui te olete valmis teineteist armastusega puudutama - isegi kui vaid kallistama - on teil siiski lootust. Abielu satub ohtu alles siis, kui igasugune füüsiline puudutus on välistatud väga pikka aega. 

Kõike eelnevat arvesse võttes tuleb muidugi tõdeda, et seksipuudus abielus võib olla väga painav mure, eriti kui selle põhjused on ühele partneritest täiesti arusaamatud. Vapper ausus võib päästa ka seksipõuas suhte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles