Kudumite kallaletung

Kristina Herodes
, moetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kes päästaks kaunitarid äsja saabunud pakase küüsist? Vähe sellest, et väljas on miljon miinust, ka siseruumides valitseb sageli glamuuri välistav kargus. Abiks on kudumid! Õnneks marsib neid maailma moelavadel terve armee. Elustiil juhatab kätte uued suunad, kuidas kanda kootud vammuseid nii, et tervikusse ka väike stiilivimka sisse jääks.

Kootud asjad on nunnud, soojad ja mugavad. Nojah, sellega pahatihti kogu ilu ka piirdub. Põnevust, intriigi ega seksapiili siit kandist suuremat ei leia ja pole ju ime ka, kui kandja oma kauni vammuse sisse lihtsalt ära upub. On siiski mitu nõksu, kuidas ka sooja ilma riietesse paras annus isikupära sisse kududa ja kui teraselt pilk üle maailma ja kodukandi moelavade libistada, leiab sealt nii mõnegi külmapidava idee.

Foto: Bulls

SAJA NÄOGA SALLID

Kui tahad kudumirindel midagi põnevat leida, siis unusta esmalt klassikalised vormipiirid. Kes on öelnud, et salli kantakse kaelas? Et kampsun peaks koosnema käistest ja kehaosast? Igasugune kootud fantastikavigur, mis katab ka vaid suvalise osa kehast, annab hästi sooja! Kui sa vardaid haarama ei valmistu, siis vaata olemasolev kraam lihtsalt uue pilguga üle. Keera oma sallist pluus, müts, ülevise, mis iganes meistriteos, nagu soovitab Bouchra Jarrar Pariisi kõrgmoelaval.

Foto: Tallinn Fashion Week
Mida nähtavamalt ise tehtud asi on, seda väärtuslikum, erilisem ja armsam.

TANTSIVAD NARMAD

Paks lõng ja suur silmus annab jäiga staatilise pinna. Narmastes seevastu on elu ülearugi! Narmastega tembutades pole lihtsalt võimalik, et sinu külma aja garderoob igava ja elutuna mõjuks. Ägedat pungihõngulist inspiratsiooni pakub Eesti disainer Raili Nõlvak.

Foto: Tallinn Fashion Week

POOL KAMPSUNIT

Asümmeetrias on alati pinget – miks peaks kudumil olema kaks käist? Miks peaks need olema sama värvi? Rõivaste kokkupanek on nagu suurte inimeste lego – kui sul on vaid piisavalt fantaasiat tiivustavaid rõivaid. Võtta eeskuju Eesti kudumikunsti ühelt tipptegijalt, vanameister Vilve Undilt.

Foto: Tallinn Fashion Week

GRUNGE TAGASITULEK

Kas selleks, et lahe välja näha, on tingimata vaja pingutada? Vahel on teadlik, rõhutatud tegematajätmine, uljas mitteilutsemine palju põnevam ja ilusamgi. Lihtsad lohvakad värvitud asjad mõjuvad oma täiuslikus ükskõiksuses erakordselt lahedalt. Kanna oma suurt kampsikut näiteks nahkseeliku ja ketsidega ja mõjud noorelt, rajult ning niidad oma arrogantse külgetõmbega tähelepanu pingevabalt. Ning unusta kudumimaailma juurde traditsiooniliselt kuuluvad värvid ja mustrid – must, hall ja piisab täiesti, nagu demonstreeris veenvalt Tallinna Moenädalal Whitetaili disainer Margit Peura.

Foto: Bulls

KOOLIAJA FANTAASIAD

Eestis pole keskkoolinoorte kudumitraditsioonid ehk nii argised kui USAs ja Inglismaal, kuid lahedat nooruslikku sarmi, mida väljendavad kontrastsed triibud, meeskonnamärgid ja numbrid, mõistame hinnata siiski. Ülihästi tunneb preppie-stiili trikke mõistagi USA disainer Tommy Hilfiger. Pane pullover paari volditud seeliku ja soojade sukkpükstega. Sall sinna juurde olgu pikk ja kirgas, justkui lemmikmeeskonna fännivaramust pihta pandud.

Foto: Bulls

KEEBID ja PONTŠOD

Kudumimaailma kuninganna sel talvel on kahtlemata mõni keebi- või pontšolaadne kehakate. Ülimugav mis tahes rõivastele peale heita! Lisaks soojale kallistusele kandja ümber annab see tervikule juurde hipilikku vabameelsust, mis on moepildis endiselt kõrges hinnas.

Kootud keep on ideaalne esimene omatehtud asi, mille kallal oma käsitööoskused proovile panna, sest pole tal ei keerukat lõiget ega erilist võimalust ebaõnnestuda. Jäme lõng, suured vardad ja omaloomingut alga! Mida nähtavamalt ise tehtud asi on, seda väärtuslikum, erilisem ja armsam. Vaata, mida teevad maailma moetipud, Anna Sui stiilis heegelkeebiga saaks siin kandis kindlasti iga vilkam nobenäpp ka enne keskkooli jõudmist hakkama!

Foto: Bulls

INTRIGEERIV ALUSKIHT

Kui tulemus näib liiga villane, võta appi optilised vigurid – nahatooni sviiter sügava V-kaeluse alla ja paned eemalseisjatel fantaasia päris kindlasti tööle. Tõtt-öelda töötavad enamiku raskete kudumite all kõige paremini just toonid, mis justkui jätkaksid nahapinda, ja pole mingi ime, et maailma kudumikuningannaks tituleeritud itaallanna Angela Missoni seda trikki suurepäraselt kasutada mõistab. Lisaks muudavad ihukarva varjundid igasugu mustrimöllud, mida kudumimaailmas ikka ette tuleb, märksa rahulikumaks ja elegantsemaks.

Foto: Bulls

ÜLE-VÕLLI-VANAEMA

Ehtvanaemalikud murtud pruunides toonides kampsikud midiseelikute ja madalate kingadega on peavoolu seksikusest niivõrd kaugel, et mõjuvad juba seetõttu värskelt ja vembukalt. Aga siin on ka üks trikk – mida äärmuslikumalt stiilimänge mängid, seda parema tulemuse saad. Ehk mitte leebe sokikuduja-memmeke, vaid ikka nii vanaemalik kaunitar, kui vähegi saab! Lase fantaasia vabaks ja hulla retrorindel ning avastad üllatusega, et tulemus võib olla väga pilkupüüdev. Ameerika üks armastatumaid disainereid Michael Kors on igatahes vanaemad julgelt moelavale toonud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles