Soovitusi, kuidas kallimast kaastundlikult lahku minna

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Hoolimata headest kavatsustest ei ole kõik suhted loodud püsima. On probleeme, millele ei olegi lahendust ja on vajadusi, mida pole võimalik ühildada. Mõnikord ei jää muud üle, kui tuleb lahku minna.

Lahkuminekud on alati ebameeldivad, kuid õnneks saame me õppust võtta teaduslikest uuringutest, millised meetodid selleks on kõige valutumad. Psychology Today juhendab, kuidas lõpetada suhe võimalikult tõhusalt ja kaastundlikult. Nii teeb see asjaosalistele võimalikult vähe haiget ja ei põhjusta liialt segadust, mis tähendab, et hiljem on isegi võimalik sõpradeks jääda.

Erinevate suhteuuringute analüüsist selgitasid teadlased välja 40 peamist strateegiat, kuidas inimesed kedagi maha jätavad. Need jaotati omakorda neljaks:

Positiivne toon: valitud on strateegiad, mis teeks partnerile võimalikult vähe haiget.

Avatus: strateegiad, mille eesmärgiks on selgelt väljendada oma soovi ja põhjuseid lahku minemiseks.

Vältimine/eemale tõmbumine: partneriga kontakti vältimine või vähendamine. 

Manipulatsioon: valitud on strateegiad, mis sisaldavad pettust või kasutatakse suhte lõpetamiseks kolmandat isikut.

Nagu võib ka erinevate strateegiate kirjelduste põhjal arvata, näitasid hilisemad uuringud, et kõik lahkuminekustrateegiad ei ole võrdselt meeldivad või tõhusad. Kõige edukamad on lahendused, kus ollakse partneriga võimalikult aus ja avatud ning hoitakse positiivset tooni, sest nii säästetakse paremini teise tundeid. 2014. aastal selgusidki ühest põhjalikumast analüüsist peamised lahkuminekustrateegiad, mis on kõige paremad. Sealt on nii mõndagi kõrva taha panna.

Leia aeg ja koht, et saaksid partneriga näost näkku rääkida ja öelda, et soovid lahku minna.

  • Ütle, et sa ei kahetse koos oldud aega.
  • Väljenda oma soove ausalt.
  • Selgita oma sõnadega partnerile, mis põhjustel soovid lahku minna.
  • Too esile häid kogemusi ja õnnelikke aegu suhte algusest.
  • Väldi jutuajamise lõpetamist tüliga või halva tooniga.
  • Väldi partneri süüdistamist ja tema tunnete riivamist.
  • Veena partnerit, et lahkuminek on mõlemale parim lahendus.

Kui oled sunnitud kellestki lahku minema, siis püüa jääda võimalikult positiivseks, ole avatud ja aus. Ära kisu lahti vanu haavu ja väldi mineviku lahkamist. Ole võimalikult otsekohene, jää rahulikuks ja katsu leida selgitus, kuidas lahkuminek on parem teile mõlemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles