Kuus märki, et su ego on kontrolli alt väljas

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas taltsutada ego? See on küsimus, mida me kõik peaksime endalt küsima, sest sageli saavad ebakõlad meie eludes alguse just ego liigsest trallimisest.

Higher Perspective õpetab, kuidas ära tunda, et ego on kontrolli alt väljunud ning kuidas ta tagasi ohjesse saada.

1. Sa oled teiste suhtes ülihinnanguline. Me anname pidevalt teistele ja endale hinnanguid ning kui see ei välju kontrolli alt, on see hea omadus: nii eraldame terad sõkaldest ning püsime elus. Aga kui sa muutud ülemääraselt hinnanguliselt ja hakkad klatšima, oled oma egoga hädas ja püüad end teiste arvelt upitada. Jäta hinnangud ja proovi selle asemel olla parim versioon endast.

2. Sa oled kannatamatu. Kannatamatul inimesel on suur ego. Nad tahavad, mida nad tahavad ja nad tahavad seda kohe. Tuleta endale meelde, et vahepeal pead lihtsalt ootama. Kõik saab korda. Kannatlikkus on voorus.

3. Sa pidevalt hädaldad ja vaidled. Debatid ja vahel mure südamelt ära rääkimine on okei. Nii me saame teada, mida me elult ootame. Aga kui sa pidevalt inimeste kallal näägutad ja vaidled pidevalt mitte millegi üle, on su ego tõenäoliselt natuke kontrolli alt väljas.

4. Sa oled väga kaitsev. Sul on raske enda ebaõnnestumisi tunnistada, aga me kõik oleme inimesed ja teeme aeg-ajalt vigu. Kui su ego on aga liiga suureks paisunud, muutud sa iga kord kaitsvaks, kui keegi su nõrkustele tähelepanu pöörab. Püüa selle asemel kuulata, mida sulle öelda proovitakse ning oma miinused plussideks pöörata.

5. Sa räägid endast halvasti. See tundub miski, mida suure egoga inimene ei teeks, aga tegelikult on tegu suurepärase ego tööriistaga. Kui sa räägid endast halvasti, madaldad sa teiste ootusi enda suhtes ning kui sul miski õnnestub paremini kui arvatud, peetakse sind suurepäraseks. Egol ongi missioon korda läinud. Püüa selle kõige asemel olla enda ja ootuste suhtes aus. Veel parem: ära oma üldse mingeid ootusi.

6. Sa ei suuda vabandada. Ükskõik, mida sa teed, ei suuda sa tunnistada, kui oled valesti käitunud ning vabandust paluda. Su ego ei taha haiget saada ning tõenäoliselt on see raskeim harjumus, millest lahti saada. Mida teha? Paluda vabandust, kui selleks on vajadus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles