Jahmatavalt tagurlik abielupamflett Lätist: abielu ei ole jagatud rõõm!

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Reedel kaotati sotsiaalmeedias hetkeks pea, sest ringi hakkas käima Läti valitsuse dokument, mis peaks andma nõu noortele, kes plaanivad abielluda. Selle sisu saab lühidalt kokku võtta: «Äkki me ikka ei abielluks? Sest see kõlab nagu hiina piin!»

Läti rahvusringhääling on ära toonud mõned näited 109leheküljelisest dokumendist, mille on kokku pannud Läti justiitsministeerium koostöös kohaliku sotsiaalministeeriumiga. Tegemist peaks olema abielueelse kursusega, kus antakse noortele abielusadamasse tüürijatele nõu. Kuigi pamflett on kaunilt kujundatud, jäämata alla isegi Barbara Cartlandi romaanidele, on selle sisu pehmelt öeldes tagurlik.

«On tähtis mõista, et abielu ei ole jagatud rõõm,» seisab dokumendis. «Abielu eesmärk peaks olema perekonna loomine, sealhulgas laste saamine. Mõlemad osapooled peaksid tahtma lapsi. See pole kerge ülesanne.»

Paare hoiatatakse, et esimesed abieluaastad on eriliselt rasked ning nõu tulevad andma Ieva ja Vilmars, kes on leidnud lahenduse, kuidas tülitsemist sel põneval ajal vältida. Nad tuletavad ka meelde, kui suureks ohuks on alkoholism ning sellele on lihtne lahendus. «Me ei pidanud kunagi kodus suuri pidusid,» räägib paar. «Me tähistame vaid koos lähedaste sugulastega.»

Kuna tüdrukul tõesti pole midagi jalgade vahel, mida ta saaks näha ja katsuda, peab tüdruk usaldama oma ema, kui see talle ütleb, et seal midagi siiski on.

Ka Asja ja Janis on leidnud oma suhtele suurepärase alustala: «Meie abielu on olnud raske töö, laste eest hoolitsemine, vanemate eest hoolitsemine.» Nende salanipp on lasta mehel minna poksi- või võrkpallitrenni, naine võib samal ajal kodus raamatut lugeda.

Pamfleti ärritaivamaks osaks on aga ilmselt «teaduslik» pool, kus kirjeldatakse: «Naiste psüühe on otseselt seotud nende anatoomiaga. Kuna tüdrukul tõesti pole midagi jalgade vahel, mida ta saaks näha ja katsuda, peab tüdruk usaldama oma ema, kui see talle ütleb, et seal midagi siiski on. Vahepeal lapsed mõtlevad, et tüdrukud on lihtsalt poisid, kel on midagi PUUDU. Seetõttu otsivad naised kõigest ka sügavamat mõtet, analüüsivad motiive, otsivad mustreid. Nad väljendavad oma soove ja tundeid häguselt ja mitte otse, nad ei oska öelda ilmselgeid asju. Tugevate tunnete hetkedel on naistel raske keskenduda.»

Pamfletis jagatakse ka finantsnõu, mida noored paarid loomulikult alati vajavad. Näiteks soovitatakse jalgratast ostma minnes mitte langema müügitrikkide õnge.

Dokument lõppeb tõdemusega: «Paarid, kes soovivad abielluda, peaksid hetkeks peatuma ja ratsionaalselt mõtlema oma seaduslikele kohustustele, kas nad ikka tahavad seda teha.»

Läti justiitsminister Dzintars Rasnacs on asjale käega heitnud ning ei mõista, miks tehakse mingi 2014. aastast pärit dokumendi ümber sellist kära.

Tutvu Läti abielunõuannetega siin!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles