Šokeeriv tõde pluss-suuruses modellidest

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotograaf Victoria Janashvilli foto, mis on pärit naiseilu ülistavast raamatust «Curves».
Fotograaf Victoria Janashvilli foto, mis on pärit naiseilu ülistavast raamatust «Curves». Foto: Caters News Agency / Scanpix

Ajakiri Plus Model Magazine on ilmutanud silmiavava fotoseeria koos šokeeriva statistikaga, mis tõestab: naisekeha iluideaalid on ajaga drastiliselt muutunud.

Fotograaf Victoria Janashvill, kes on varemgi pluss-suuruses modelle ja naiste kehakurve oma töös ülistanud, kutsus poseerima modelli Katya Zharkova, kirjutab A Plus. Ilmunud fotoseeria tõstatab mõtlemapanevaid küsimusi selle kohta, mida me ühiskonnana ilusaks peame ning tuletab meelde, et kunagi oli aeg, mil me ei eeldanud, et modellid on piitspeenikesed.

Näiteks kümme aastat tagasi kandis keskmine pluss-suuruses modell rõivaid suuruses 12–18, praegu on aga enamik pluss-modelle rõivasuurustes 6–14. Enamik catwalk’i modelle on aga kehamassiindeksiga, mida peetakse anorektiliseks. Samal ajal pooled tavalistest naistest kannavad rõivaid suuruses 14 ja peale – rõivabrändid aga valmistavad poodide jaoks rõivaid suuruses 14 ja alla. 20 aastat tagasi kaalus keskmine modell keskmisest naisest 8 protsenti vähem, täna aga kaalub ta 23 protsenti vähem.

«Kui me jätkame probleemi ignoreerimist ja laseme teistel otsustada, mida me näha tahame, siis midagi ei muutugi,» kirjutatakse fotoseeria juures. «Me peame olema häälekad ja proaktiivsed, kannatlikud ja realistlikud.» Kedagi ei tohiks sundida end näljutama ning panna oma keha vihkama, kuna see ei vasta ebarealistlikele meediast vastu vaatavatele ilustandarditele.

«Mulle ei meeldi silt «pluss-suurus»,» ütleb fotograaf Victoria Janashvill. «Mõned naised on kurvilisemad, teised kõhnemad, mõned lühemad, mõned pikemad. Kõiges peitub ilu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles