Nami-Nami toiduportaali perenaine Pille Petersoo soovitab advendiajaks lihtsat piparkoogivürtsidega kooki, mis on mahlane ja mõnus ning toorjuustuvõõbaga veelgi hõrgum.
Suur ja pehme piparkook
Advendiaeg on alanud ja külmaga otsivad inimesed soojust nii kaminatulest kui ka vürtsidest. Hõõgvein ja piparkoogid sobivad detsembris nautimiseks imehästi, ent piparkoogivürtse sobib panna ka tavalise koogi sisse.
Seda maitsvat pehmet piparkooki võib argipäeval nautida niisama ning pidulikumal puhul rikkaliku toorjuustukattega. Kook on munavaba. Selle võid valmis küpsetada juba päeva või paar varem, ent toorjuustuvõõp on maitsvaim värskelt.
Umbes 20 sööjale
• 400 g nisujahu
• 300 g tavalist või pruuni Demerara suhkrut
• 1 sl kaneeli
• 2 tl jahvatatud nelki
• 1 sl söögisoodat
• 0,5 tl soola
• 5 dl keefiri
• 150 g pohlamoosi
• 100 g sulatatud võid või mahedamaitselist õli
Glasuuriks:
• 200 g maitsestamata Philadelphia toorjuustu
• 50 g toasooja võid
• 150 g tuhksuhkrut (u 3 dl)
Kaunistuseks:
• pohli, röstitud sarapuupähkleid
Sega omavahel kuivained. Lisa keefir ja pohlamoos, viimasena sulavõi või õli. Sega ühtlaseks tainaks, aga ära sega liiga palju. Kalla 25 x 30 cm küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud koogivormi ja küpseta 200-kraadises ahjus 35–40 minutit. Kontrolli koogi küpsust puutikuga. Lase jahtuda ja valmista samal ajal toorjuustuglasuur. Selleks vahusta toasoe toorjuust sõelutud tuhksuhkru ja pehme võiga. Määri koogile. Lõika ruutudeks, kaunista pohlade ja röstitud sarapuupähklitega.
NB! Sega tainas kokku vahetult enne küpsetamist, sest söögisooda ja keefir/hapupiim hakkavad kohe omavahel reageerima. Kui küpsetamisega viivitada, ei pruugi kook enam kerkida.
Tegelikult jätkub tainast ka veidi suurema ahjuplaadi jaoks. Tulemuseks on veidi õhem kook, millele kulub rohkem toorjuustuglasuuri. 25 x 30 cm vormis küpsetades jääb kook umbes 4 cm paksune.