Väga oluline põhjus, miks ei tasuks saladusi hoida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuna sotsiaalmeedia on praegusel ajal niivõrd populaarne, siis jääb mulje, et keegi ei suuda enam saladust hoida ja kõike jagatakse kõigiga. Ent uuringud on tõestanud, et inimesed ei jaga sotsiaalmeedia vahendusel oma tõelist elu ega tundeid.

Veelgi enam, teadlased on kindlaks teinud, et koguni 95 protsenti naistest varjavad lähedaste eest midagi või on neile valetanud. Probleem on aga selles, et saladuste varjamine – ka näiliselt süütute – võib tekitada ärevust, depressiooni ja palju muid terviseprobleeme, lisaks sellele ka süütunnet, kirjutab Woman's Health Magazine.

Kuigi mõnda saladust ei tahaks lähedastele paljastada, võib saladuse hoidmine veel halvem olla... sinu tervise jaoks. 

Ilmselt oled kuulnud mõnda inimest ütlemas, et saladused on «raske koorem». See on 100 protsenti õige. Columbia ülikooli teadlased on kindlaks teinud, et neil inimestel, kes varjavad mõningaid saladusi, võib füüsiliselt olla raskem igapäevaseid asju teha (näiteks raskeid poekotte trepist üles vedada).

«See, kas tegemist on suure või väikse saladusega, pole tähtis,» selgitas uuringu autor Michael Slepian. «Tähtis on see, kui palju inimene sellele mõtleb.»

Saladuste hoidmine ja varjamine võib tõsta stressihormooni kortisooli taset. Kõrget kortisooli taset seostatakse mälukaotuse, seedehäirete ja kõrge vererõhuga. Samuti on oht, et sul võib tekkida masendus: sa võid arvata, et saladuse hoidmine pole midagi erilist, kuid teadlased on täheldanud, et saladused võivad muuta inimesi tujukaks ja üksildaseks.

Lisaks eelpool mainitule on kindlaks tehtud, et saladuste varjamine võib mõjutada inimese tööd, ka sel juhul, kui saladused pole üldse tööga seotud. Arvatakse, et aju suudab korraga tegeleda vaid teatud hulga infoga ja mida rohkem energiat sa kulutad saladuste hoidmisele, seda vähem on su aju võimeline millelegi muule keskenduma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles