Närid küüsi? See võib näidata, et sa oled perfektsionist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Küünte närimine, juuste kiskumine ja naha nokitsemine on kõik koledad harjumused, kuid uuringud näitavad, et selle taga võib olla hoopis täiuseihalus.

Üks uuring, mis avaldati märtsikuises ajakirjas Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, leidis, et nende halbade kommete taga võib olla komplusiivne vajadus end rahustada, peletada igavust või leevendada rahuldamatuse tunnet, vahendab Higher Perspective.

Uuringu käigus jälgiti 48 inimest, kes regulaarselt närisid küüsi, nokkisid nahka või kiskusid oma juukseid. Nendega viidi läbi intervjuud, kus uuriti igavuse, viha, süümepiinade, ärritavuse ja närvilisuse kohta ning seejärel pandi nad stressitekitavasse olukorda.

«Me usume, et nii käituvad inimesed on perfektsionistid, mis tähendab, et neil on raske lõdvestuda ja ülesandeid «normaalse» kiirusega sooritada,» selgitas uuringu eestvedaja, doktor Kieron O’Connor. «Seetõttu need inimesed frustreeruvad kergemini, nad on rahutumad ja kannatamatud, kui neil ei õnnestu jõuda oma eesmärkideni. Samuti kogevad nad kergemini igavust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles