Moekiri: Eesti moega Hiinas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Eesti Moekunstnike Ühenduse rahvuslik moenäitus «Eestlane olla...», mis mööda Eestitki tiirutanud, käis Hiinas EXPO-l. Shanghais ja Hangzhous esitleti paarikümne moedisaineri töid kolmes võtmes: tagasihoidlik põhjamaine minimalism, värvikirevad triibumustrid ja pidulik väärikus.

Maailma tipptasemel moepoodide ning särtsu ja mürtsuga harjunud hiinlasi meie väljapanek kahjuks jalust ei rabanud. Viisakas kommentaar kõlas: «Nähtavasti pole me veel arenenud tasemele, et põhjamaist disaini mõista.» Värviline ja rõõmus rahvariideseeliku stiliseering oli Hiina publikule omasem, sest ka sealne tänavapilt on rõõmus ja julge, natuke isegi lapsemeelne.

Kuigi tundusime vaoshoitud, käidi asja uudistamas küll ja pildistati hoolega – see on hiinlasele tavategevus. Ei tasu arvata, et iga pildistaja suurimaks huviks on kopeerimine. Seda enam, et tänapäeva Hiinas on esindatud kõik võimsad moetootjad.

Suurlinnade kauplustes võis näha palju põnevaid kaubamärke, mille lõiked ja materjalikooslused mõjusid ultramoodsalt. Paljude hiidfirmade peastaap asub Taiwanis, disainerid on palgatud aga riikidest, mille turgu plaanitakse vallutada. Suuremates disainifirmades töötavad koos kunstnikud Hiinast, Ameerikast, Inglismaalt.

Tänapäeva hiinlased õpivad moedisaineriteks nii Londonis Saint Martinsis kui ka teistes kuulsates moekoolides üle maailma. Rõivaid tegema ja müüma tullakse tagasi Hiinasse, mille suur turg ja seni veel soodsad tootmishinnad annavad hea võimaluse edukaks äriks.

Hiina ärinaised torkavad silma avatuse ja sõbralikkusega; äripartneritest üritatakse teha kogu perekonna sõbrad. Kiire tegutsemine, lubadustest kinnipidamine, lahkus ja hoolivus välispartneri suhtes on normiks. Hiina, muide, on naiste ettevõtluses maailmas esikohal, 11 hiinlannat on oma rikkuselt maailma esikahekümnes.

Ka eratellimusi vastu võtvad väikeettevõtjad üllatavad hea kvaliteedi ja hinna suhtega. Konkurents on suur, töötatakse külg külje kõrval. Mantli saab näiteks lasta õmmelda hinnaga alla tuhande krooni, nädalaga on töö valmis.

Näituse fotosid võib näha aadressil hot.ee/emyhendus/, ilusaid näiteid Hiina disainist lavie.com.cn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles