Üheksa omadust, mis iseloomustavad optimiste

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kui võrrelda optimiste ja pessimiste, siis näitavad nii avalik arvamus kui teadusega tõestatud faktid, et optimistidel läheb paremini. 

2009. aastal tehti uuring, mis näitas, et optimistid elavad kauem. Loomulikult neid see rõõmustas, pessimistid võisid aga selle uudise peale muutuda veelgi pahuramaks. 2013. aastal avaldati seevastu uus uuring, mis näitas hoopis vastupidist - kuna pessimistid on ettevaatlikumad, ei riski nad nii palju kui optimistid ja elavad seega kokkuvõttes kauem. Kõigi rahustamiseks avaldas sama aasta lõpus Ameerika Riiklik Terviseinstituut omamoodi otsuse, et ellujäämiseks ja õnnelikuks eluks on vaja tasakaalu nii optimismi kui pessimismi vahel. 

Miami Ülikooli psühholoogiadoktor Charles S. Carver on optimismi väga põhjalikult uurinud ja kirjutanud sellest mitmeid teadustöid. Erinevate uuringutega tutvunud ekspert nimetas portaalile Prevention omadusi, mis on ühised kõigile läbini optimistlikele inimestele.

Optimistid on vastupidavad

Rõõmsameelsed inimesed saavad elusraskustest kiiremini üle ja peavad kannatustele paremini vastu, sest usuvad, et kohe läheb olukord paremaks. 

Optimistid ei ole allaandjad

Nende lootusrikas suhtumine aitab raskustele vastu panna ja kui on näha, et miski siiski ei toimi, liiguvad nad edasi.

Optimistid teevad suurema tõenäosusega trenni

Carveri selgitusel suhtuvad optimistid kõigesse tervisesse puutuvasse proaktiivsemalt kui pessimistid. Samas nendib teadlane, et trenni tegemine tõstabki tuju ja aktiivne elustiil võib omakorda iseloomu mõjutada.

Optimistid andestavad kiiremini

Carveri sõnul on leitud, et optimistid annavad kergemini andeks ja ei pea nii pikka viha kui pessimistid. Kuna nad on empaatilisemad, oskavad optimistid teise käitumist tagamaid mõista ja ei võta seda nii isiklikult.

Optimistidel on vähem kinnisideid

Optimistidel on üldiselt vähem kinnismõtteid ja pole vast üllatav, et nad ei keskendu alati negatiivsele. Uuringud on näidanud, et optimistidel on positiivsed ootused, mis mõjutavad nende üldist meeleolu.

Optimistid on vähem stressis

Kuna and ei mõtle kogu aeg sellele, kui halvasti kõik võiks minna, on neil üldiselt madalam stressihormooni kortisooli tase. Võrreldes pessimistidega reageerivad optimistid samadele stressiallikatele vähem.

Optimistid magavad hästi

Muretu elu tähendab ka helgemaid öid. Kui pessimistid võivad hingepiinade tõttu öösiti üleval olla, siis uuringud on näidanud, et optimistidel esineb unetust tunduvalt harvem. 

Optimistid on tänulikud

Viis aastat tagasi tehtud uuringuga leiti, et optimism on otseselt seotud sellega, kuidas keegi kogeb tänulikkust. Positiivse ellusuhtumisega inimesed on rohkem rahul sellega, mis neil juba on ja oskavad oma õnne hinnata. 

Optimistid on omakasupüüdmatud

2005. aastal leiti Vietnamis toestatud uuringuga, et veterane, kel ei avaldunud kunagi depressioon või posttraumaatiline stressihäire, ühendas valdavalt kaks psüühilist omadust - optimism ja altruism. Carveri sõnul eeldabki soov teisi aidata teatud määral optimismi, sest kui inimene ei usu, et maailma saab paremaks muuta, pole tal ka motivatsiooni midagi teha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles