Trend: Eesti disainerid teevad vanast uue

Kadri Raig
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Juta Kübarsepp

Jõulueelne aeg on kaasaegses maailmas kõigi kaubandusettevõtete lemmikaeg, mil tehakse suurimad käibed. Kahjuks on ületarbimine meie planeedile koormaks ning võimalusel võiks alati teha keskkonnasõbralikumaid valikuid. Valisime välja mõned vahvad tooted Eesti disainerite loomingust, mis keskkonnale kahju ei tee ja on samas imeilusad - mõned neist esemetest sobivad kenasti ka jõuluvana kingikotti täiendama!

Me elame tarbimisühiskonnas ning mõnekümne aasta tagune olukord, kui poodides midagi saadaval ei olnud, on enamikel meist ununenud ning alla kolmekümnesed õnneks ei mäletagi seda aega. Praeguses Eestis on olukord, vähemalt suuremates linnades, vastupidine. Kaubanduskeskus on jalutuskäigu kaugusel ning kui ka jalutuskäiku ette võtta ei taha, saab internetist endale meeldivad esemed kulleriga otse koduukseni tellida, seda ka väiksemates kohtades.

Tegelikult on tore, kui kõik kättesaadav on, aga tarbimisühiskonnal on ka oma varjupool. Me tarbime üle. Kõik on ju kuulnud väljendit «kiirmood» – paljud brändid toodavad riideid vaid üheks hooajaks – see tähendab, et niikuinii peab järgmisel hooajal uued riided ostma, sest eelmise aasta omad on juba moest väljas ja võib-olla isegi katki. Aga mõelge kui palju inimesi on ühe eseme valmistamisel vaeva näinud – materjali tootmine, tehnoloogia väljatöötamine, õmblemine, pakendamine, transport kauplustesse ning ka nende ülalpidamine. Kui palju kulub nende ajutiste esemete valmistamiseks vett ja energiat – kui suure ökoloogilise jalajälje jätab üks topp või teksapaar keskkonnale?

Eestis on palju disainereid, kes samuti keskkonna pärast muret tunnevad. Toome välja mõned säravad tähed, kes oma ilusate asjade tootmisel keskkonnale tähelepanu pööravad.

  1. Reet Aus on Eesti väärtustava taaskasutuse kroonimata kuninganna ning probleemile edukalt laiema avalikkuse tähelepanu tõmmanud. Tema tooted valmivad väärtustava taaskasutuse põhimõtetel, mis vähendab märgatavalt tööstuse keskkonnamõju. Soovitame kindlasti võimalusel vaadata ka filmi «Moest väljas».

    Reet Ausi naiste päevasärk ja unisex teksapüksid
    Foto: Reet Aus

     

  2. Kalamaja Printsess on näitlejatar Karin Raski loodud ja Eestis toodetud 100 protsent re-use rõivabränd. Kõik kollektsioonide materjalid on pärit Uuskasutuskeskusest ning paljud esemed on ainueksemplarid. Lisaks sellele, et tegemist on taaskasutusega, on riietel ka väga ägedad nimed: «Kohvikus mahla joomise kleit», püksid «Ole ettevaatlik», jakk «Võta mind kaasa» ja seelik «Tere kool!».

    Kalamaja Printsess valmistab unikaalseid lasterõivaid
    Foto: Kalamaja Printsess

     

  3. Kairi Lentsiuse loodud kollektsioon TELK on loodud vanadest militaartelkidest, mis muidu oleksid kuulunud mahakandmisele. Kollektsioonis on neile antud uus elu ning lõpptulemus näeb välja kõike muud, kui vana ja kulunud. Materjali pleekimine ning ebaühtlane toon on ära kasutatud looduse tehtud trükimustrina, millele on omakorda lisatud tikitud muster. Kollektsiooni kuuluvad kleidid ning unisex mantlid.

    Mantel Kairi Lentsiuse kollektsioonist «Telk»
    Foto: Getter Kuusmaa

     

  4. New Rustic on aksessuaaribränd, mille kotid on valmistatud käsitööna zero-waste põhimõttel – põhimaterjaliks on tekstiilitootmise jääkidest kootud kangas ning mööblitootmise jääkidest valmistatud nahast sangad. Lisaks igati eetilisele tootmisprotsessile näevad kotid loomulikult väga head välja ning on mõnusalt mahukad.

    Aksessuaaribrändi New Rustic kotid valmivad tootmisjääkidest
    Foto: New Rustic

     

  5. TUUB on lõbus mitmeotstarbeline ese, mida saab kanda miljonil erineval moel – seelikuna, pluusina, kleidina, sallina peakattena... piiriks on vaid omaenda fantaasia. Lisaboonusena on need valmistatud kahekordsest taastöödeldud kangast ning neid on olemas paljudes eri värvitoonides.

    TUUB on ühtaegu seelik, kleit, särk, sall ja veel palju muud!
    Foto: Juta Kübarsepp

     

  6. Upstairs Shop on andnud uue elu vanadele vinüülplaatidele seinakellade näol. Valikus on ägedad kellad, mille puhul on plaatidest erinevad kujundid välja lõigatud. 

    Upstairs Shopi seinakellad annavad vanadele vinüülplaatidele uue elu
    Foto: Upstairs Shop

     

Hea lugeja - kas Sina oled millestki esmapilgul äraviskamisele kuuluvast hoopis midagi ilusat meisterdanud? Anna meile teada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles