Naine kurdab: mu abikaasa ei ole hea isa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida teha, kui abikaasa ei aita teismelist poega kasvatada? Kuidas käituda, kui sul pole enam jõudu pojaga pidevalt tülitseda, sest ta vajab hoopis isa eeskuju?

Sellise murega pöördus üks naine Psychology Today nõustaja poole. Ta kirjutas, et tema 15-aastane poeg ei kuula üldse ema sõna, ta valetab, suitsetab ja on juba seksuaalselt aktiivseks muutunud. Naise sõnul ei jaksa ta enam nii elada ja tahaks minema kõndida.

Talle annab nõu psühholoog Barbara Greenberg.

Mul on kahju kuulda, et abikaasa pole sulle toeks sel stressirohkel ajal, mil su poja elus võib olla lausa ohtlik periood. Ära imesta, kui poeg ütleb vahel, et vihkab sind. Tema silmis oled sina paha vanem, kes kontrollib teda kogu aeg, samas kui su mees on pigem passiivne lapsevanem.

Sinu kirjast paljastub, et valetamise, suitsetamise ja isegi seksuaalse aktiivsusega otsib su poeg tähelepanu. Ja abi. Mind ei üllata see, et sa oled kurnatud ja tahad minema kõndida, ent peatu hetkeks ja loe mu vastus lõpuni.

Võib-olla on su poeg vihane mitmel põhjusel, üheks neist võib olla tema isa passiivsus. Talle võib tunduda, et isa ei tunne tema vastu üldse huvi. Seda võib olla raske uskuda, kuid teismelised võivad saada kurjaks selle peale, kui vanemad ei pööra neile tähelepanu. Tavaliselt elavad nad selle viha välja selle vanema peal, kes nendega tegeleb.

Võib-olla on põhjuseks see, et su pojal on depressioon. Noorte meeste depressioon on hoopis teistsugune kui noorte naiste depressioon. Poisid võivad olla vihased ja depressiivsed, samas kui tüdrukud on kurvad ja nutavad sageli.

Mulle tundub, et te võiksite abi saada pereteraapiast. Räägi mõne sõbra või sugulasega, keda su mees usaldab, ja üritage meest üheskoos julgustada teraapiasse minema. Ka poeg on ilmselt nõus teiega kaasa tulema, kui isa eeskuju näitab. Loodetavasti aitab pereterapeut sinu abikaasale selgeks teha, et ta haaraks kodus rohkem võimu enda kätesse ja oleks pojale paremaks eeskujuks.

Võimalik, et teie kodus toimub enamat, kui sa oma kirjas paljastasid. Teie poeg tundub olevat väga vihane ja lapsed võivad vihaseks saada mitmel põhjusel. Pereteraapia mõjuks hästi teile kõigile. Kui peres on veel lapsi, siis oleks teraapia kasulik ka neile. Pereliikmed peaksid silmas pidama, et nad on ühtne tervik ja ühe inimese käitumine mõjutab alati teisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles