Lastevastane vägivald: tabuteema, mille tagajärjed on traagilised

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX
  • Ühiskond tervikuna ei ole tajunud laste seksuaalse väärkohtlemise ulatust
  • Laste kaitsmine vägivalla eest on väga selge prioriteet

«Laste seksuaalne väärkohtlemine on üks rängemaid isikuvastaseid kuritegusid, millel on pikaajalised, kahjustavad ja sageli ka pöördumatud tagajärjed kogu lapse elule, ning igasuguse lastevastase vägivalla suhtes peab ühiskonnas valitsema nulltolerants,» meenutab sotsiaalminister Margus Tsahnka tänasel Euroopa laste seksuaalse ärakasutamise ja seksuaalse kuritarvitamise vastasel päeval. 

«Laste kaitsmine vägivalla eest on väga selge prioriteet,» ütleb Tsahkna. «Järgmise aasta algusest jõustub ka uus lastekaitseseadus, mis parandab oluliselt laste huvide ja heaolu kaitset.» Igal inimesel, kellel on teave seksuaalselt väärkoheldud lapse kohta, on kohustus abivajavast lapsest teavitada kohaliku omavalitsuse lastekaitsetöötajat või politseid.

Teemast tuleb avatult rääkida

Ühiskond tervikuna ei ole tajunud laste seksuaalse väärkohtlemise ulatust ega selle tagajärgede mõju nii indiviidi kui ühiskonna arengule. Laste seksuaalne väärkohtlemine on sageli teema, millest ei juleta rääkida.

«Selleks, et lapsi kaitsta, kuritegusid ennetada ning kurjategijad ka vastutusele võtta, on oluline, et nii lapsevanemad, lastega kokku puutuvad spetsialistid kui ka poliitikakujundajad teadvustaksid lapse seksuaalse väärkohtlemise tõsidust ja mastaapsust,» ütleb Tsahkna, et oluline on teemast avatult rääkida ning tegutseda koos probleemi lahendamise suunas. «Julgustan kõiki ja eeskätt lapsevanemaid ja kooliõpetajaid rääkima lastega seksuaalse kuritarvitamise ohtudest ja abi saamise võimalustest.»

Töö jätkub

Laste seksuaalse ärakasutamise ning kuritarvitamise ennetamiseks on Eesti viimastel aastatel teinud väga teadlikku tööd. Laste seksuaalse väärkohtlemise olemuse, seksuaalsele väärkohtlemisele viitavate märkide äratundmise ja võrgustikutöö osas on toimunud koolitusi ja koostatud juhendmaterjale lastega kokku puutuvatele spetsialistidele. Laste, lastevanemate ning ühiskonna teadlikkuse tõstmiseks on korraldatud teavituskampaaniaid laste vastu suunatud vägivalla märkamiseks, sealjuures on tähelepanu pööratud internetis levivate ohtude teadvustamisele.

Samuti plaanib Eesti ratifitseerida järgmisel aastal laste kaitset seksuaalse ärakasutamise ja seksuaalse kuritarvitamise eest käsitleva Euroopa Nõukogu konventsiooni. Selle nurgakivid on seksuaalse ärakasutamise ja kuritarvitamise ennetamine, ohvriks langenud laste õiguste kaitse tagamine ja lapse seksuaalse ärakasutamise ja väärkohtlemise vastases võitluses riigisisese ja rahvusvahelise koostöö edendamine.

KURB STATISTIKA

Maailma Terviseorganisatsiooni uuringud kinnitavad:

  • iga kümnes laps on seksuaalselt väärkoheldud
  • 85 protsendil juhtudest on väärkohtleja lapsele tuttav inimene
  • 90 protsendil juhtudest ei teavitata politseid toimunud seksuaalsest väärkohtlemisest
  • 2014. aastal oli kõigist Eestis registreeritud seksuaalkuritegudest 72 protsenti toime pandud noorema kui 14aastase lapse vastu

VAATA KA VIDEOT:

Euroopa Nõukogu valmistas 9-13aastastele lastele suunatud joonisklipi, mis kinnitab lastele, et seksuaalne väärkohtlemine on vale ning sellest tuleb alati rääkida kellelegi, keda laps usaldab. Vaata videot:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles