Miks tekib alkoholi tarbides suitsunälg?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled lubanud suitsetamisest loobuda, kuid unustad selle lubaduse kohe, kui oled alkoholi tarbinud? Selline käitumine pole ebatavaline, kuid nüüd on teadlased kindlaks teinud, et me ei tee seda sugugi selleks, et seltskondlikud olla.

Missouri ülikooli teadlased on arvamusel, et alkoholi tarbides tekib suitsunälg sellepärast, et nikotiin on erguti. See tähendab, et nikotiin aitab vabaneda väsimustundest, mis võib vahel alkoholi tarbides tekkida, kirjutab Huff Post.

Teadlased märkisid uuringu kokkuvõttes, et nikotiini ja alkoholi koosmõjul suureneb naudingutunne, kuid samas on oluline seegi, et nikotiin peletab eemale unisuse. 

Missouri ülikooli teadlased ei ole esimesed, kes on leidnud, et alkoholi tarbimise ja suitsetamise vahel on seos. Eelnevalt on täheldatud, et mida rohkem alkoholi inimene tarbib, seda suurem on tõenäosus, et ta süütab ka sigareti, sest «mõlemad ained tekitavad sõltuvust». 

«Alkohol ja nikotiin tekitavad sõltuvust ja stimuleerivad seda ajuosa, mis reageerib premeerimisele,» selgitas Yale'i ülikooli psühhiaatriaprofessor Marina Picciotto ja lisas, et ühe sigareti tegemine suurendab tõenäosust, et sellele järgneb veel teine, kolmas või isegi neljas sigaret.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles