Kohtunik seksuaalkuriteo ohvrile: miks sa ei hoidnud oma jalgu koos?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Eelmisel aastal leidis Kanadas aset juhtum, mis pälvis väga palju kriitikat. Kohtunik Robin Camp mõnitas seksuaalkuriteo ohvrit ja esitas talle alandavaid küsimusi.

19-aastane kodutu naisterahvas süüdistas üht meest selles, et peo käigus olevat mees naist vannitoas seksuaalselt rünnanud. Camp kuulutas mehe süütuks, kuid enne otsuste langetamist suutis ta ohvrit mõnitada. Nüüd on algatatud kohtuniku käitumise osas uurimine, kirjutab Marie Claire.

Camp esitas ohvrile mitmeid alandavaid küsimusi, näiteks «miks sa ei istunud lihtsalt kraanikaussi, et mees ei saaks sind vägistada?» ja «miks sa ei suutnud oma jalgu koos hoida?» Ent sellega asi ei piirdunud, mees ütles ohvrile ka seda, et «seks ja valu käivad tihtipeale käsikäes, see ei pruugi sugugi halb asi olla». Mees mõnitas ka Kanada seadusi, kus on sätestatud, et seksuaalvahekorras tuleb kindlaks teha, et mõlemad partnerid oleksid sellega nõus.

Vahepeal sai mees ametikõrgendust ning ta on hetkel Kanada föderaalkohtu liige, kuid nüüd võib mees oma kohast ilma jääda. Alberta apellatsioonikohus soovib, et vägistamisjuhtum vaadatakse uuesti üle, kuna on oht, et Camp ei käitunud asitõenditega õigesti ja tal võis olla väärastunud arusaam seksuaalkuritegusid reguleerivatest seadustest. Kanada kohtunõukogu on väidetavalt saanud umbes 500 kaebekirja Robin Campi kohta ja mees on nüüd uurimise all. Praegu pole mehel lubatud tegeleda seksuaalrünnakute juhtumitega ja kui leitakse, et ta on valesti käitunud, võib talle karistuseks määrata noomituse või ta ametist vabastada. 

Camp on oma kommentaaride tõttu vabandust palunud ja väitnud, et ta on tagantjärele mõistnud, et tema sõnad ja otsus võisid paljudele haiget teha. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles