Emakssaamine: ootused vs reaalsus

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enne esimese lapse sündi teevad naised beebi tulekuks ettevalmistusi, loevad erinevaid raamatuid ja soetavad koju vajalikke asju. Aga pärast sündi võivad nad saada tõelise üllatuse osaliseks, kuna selgub, et tegelikult polnud neil aimugi, milleks ette valmistuda.

Huff Post tõi välja mõned asjad, mida naised raseduse ajal emaduse kohta mõtlevad, kuid pärast sünnitust selgub, et nende ootused polnud kuigi reaalsed.

Ootus: imetamine läheb lihtsalt

Imetamine peaks minema loomulikult ja ilma suurema vaevata. Sul on ju kodus olemas spetsiaalne tool, kus on mugav lapsele rinda anda – mida muud sul veel vaja oleks? Kui otsustad hakata lapsele tahkemaid toite andma, siis eelistad ainult orgaanilisi toite.

Reaalsus: imetamine võib olla paras peavalu

Imetamine on küll kasulik nii emale kui lapsele, kuid tasuks teada, et imetamine võib olla üsna valus. Vahel võib minna nii, et üks teist kisab meeleheite tõttu, kuna ta ei leia võimalikult kiiresti üles nibu, mida imeda ja teine oigab, kuna rinnaga toitmine võib tekitada ebamugavust.

Ootus: pärast sünnitust on lihtne uuesti vormi saada

Kes meist poleks lugenud imelisi lugusid sellest, kuidas kuulsused on pärast sünnitust kiiresti endise vormi taastanud. Iga ema mõtleb raseduse ajal, et tema ei jäta kunagi oma soengut unarusse ega kanna plekilisi rõivaid.

Reaalsus: sa pole kunagi varem oma välimusest nii vähe hoolinud

Kuna tähelepanu koondub pärast sünnitust su lapsele, siis sa ei pane alguses tähelegi, et kannad juba mitmendat nädalat samu rõivaid, millel on peal erinevad toiduplekid. Juuksed on sul samuti salkus ja ei tasu ilmselt mainidagi, et end alasti peegli ees vaadates ei suuda sa oma keha ära tunda. Rasedus ja sünnitamine muudab su keha, ole selleks valmis.

Ootus: ma olen kindlasti toredam inimene

Muidugi oled sa väsinud, kuid arvad, et kohe, kui sulle pannakse laps haiglas sülle, saab sinust kannatlik ja rahulik naine. Toidupoes käies ei ärrita sind enam teiste virisevad lapsed, sest sa mõistad neid emasid nüüd paremini. 

Reaalsus: miski ei pruugi muutuda

Kui majas on väike laps, siis muutub mõlema vanema unegraafik ja kui sa pole korralikult magada saanud, siis pole mingi ime, et sa ei suuda kuigi kannatlik olla. Äkki läheb olukord paremaks, kui laps on suurem?

Ootus: emapuhkus on kui mõnus vahepeatus

Kujuta ette, et sind ootab ees kolm aastat kestev puhkus. Kas see ei tundu mitte imelisena? Mõtle kõigile neile asjadele, mis sa selle aja jooksul ära teha saad. Enam pole tarvis külmal talvehommikul tööle sõita, sest võid rahulikult voodis mõnuleda ja end välja puhata. 

Reaalsus: emapuhkus ei ole tegelikult puhkus

Vahel avastad kell viis õhtul, et oled ikka veel pidžaamas, su juuksed on lapse ilaga koos ja sa pole jõudnud veel midagi süüa. Kui enne rasedust arvasid, et emapuhkuse ajal saad rahulikult lõunani magada, siis tegelikult pistab su «äratuskell» kisama tunduvalt varem kui tööperioodil.

Ootus: lapsesaamine ei muuda meie suhet

Arvad, et miski ei saa teie vahele tulla ja te suudate alati teineteise jaoks aega leida. Teete sageli koos midagi, lihtsalt nüüd teete neid asju kolmekesi. Oled kindel, et teist ei saa kunagi vanemaid, kes tegutsevad lapse tujude järgi.

Reaalsus: lapsesaamine võib suhet oluliselt muuta

Pärast lapsevanemaks saamist tuleb arvestada sellega, et lapse jaoks on vaja meeletult palju asju ning teie ülesandeks on nüüd neid asju kaasas kanda, et lapsel oleks võimalikult mugav olla. Ilma mähkmeteta ei tasu üldse kodust lahkuda. Ja kui enne arvasid, et suudate teineteise jaoks endiselt aega leida, siis... olge valmis selleks, et niipea ei pruugi seda juhtuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles