Miks lükkab üha enam naisi emakssaamist edasi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannias avaldati hiljuti raport, millest selgub, et alla 40-aastased naised lükkavad emakssaamist üha enam edasi sellepärast, et nad tahaksid kõigepealt saada oma kodu, saavutada majanduslikku stabiilsust ja leida ka õige partner.

Raporti jaoks küsitleti enam kui 1000 naist vanuses 20-40, kellel on plaanis lapsi saada või kes polnud lastesaamist enda jaoks veel välistanud. Küsitluse tulemused näitasid, et ideaalis tahaksid naised ühendada karjääri ja emaduse, kuid kardavad, et ei leia lapsele õiget lasteaeda, kirjutab Huff Post.

89 protsenti naistest teadsid, et mida vanemaks nad saavad, seda keerulisem võib rasestumine olla ja paljud muretsesid, et peagi võivad nad sellest võimalusest üldse ilma jääda. Kolm kõige tähtsamat asja, millele naised tahaksid enne rasestumist tähelepanu pöörata, on õige suhe (82 protsenti naistest), majanduslik stabiilsus (77 protsenti) ja oma kodu soetamine (40 protsenti). Need naised, kes polnud veel hakanud peret planeerima, tunnistasid, et nemad muretsevad ka sellepärast, et lapse kasvatamine võib olla kulukas.

70 protsenti naistest sõnas, et töö ja emaduse kokku sobitamine on ilmselt keeruline. Umbes üks naine kümnest ütles, et tänu kunstliku viljastamise olemasolule ei muretse nad kuigi palju sellepärast, et lükkavad emakssaamist edasi.

Asjatundjate sõnul näitab emaduse edasilükkamine seda, et naiste eludes on toimunud mitmeid positiivseid muutusi: hariduse kättesaadavus on parem, naised saavad oma karjääri kujundada ja tänu rasestumisvastastele vahenditele saavad nad ise otsustada, kas ja millal lapsi saada. Samuti on märkimisväärne see, et lapsesaamisesse suhtutakse väga tõsiselt – naised tahavad leida õige kaaslase ja kindlustada, et laps sünniks majanduslikult kindlustatud perre.

Ekspertide hinnangul ei tasuks pidevalt rõhutada seda, millised terviseriskid kaasnevad hilisemas eas emaks saamisega. Hoopis tuleks pöörata tähelepanu sellele, kuidas saaksid naised ühildada töö- ja pereelu – näiteks pakkuda võimalust töötada paindliku graafiku alusel, suurendada emapalka jms. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles