Lapse sünd kasvatab ema ajumahtu

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui seni on arvatud, et beebi viib emalt justkui mõistuse, siis nüüd on teadlased jõudnud järeldusele, et aju kasvab hoopis emaduse ajal, kirjutas Ask A Mum? portaal.

Paljud emad on kogenud pärast lapse saamist, et osa mõistust oleks justkui kadunud: unustatakse asju, mida varem alati on teatud, ning kohati käitutakse väga veidralt. Senine uskumus, et laps viib mõistuse, on aga täiesti vale.

Ameerika Psühholoogia Ühingu (American Psychological Association) poolt avalikustatud ning ajakirjas Behavioural Neuroscience avaldatud uuring leidis, et värskete emade ajud suurenesid seoses õppimise järsu kasvuga, et hakkama saada vastsündinu eest hoolitsemisega.

«Emad võivad muutuda unustavamaks asjade osas, mis pole seotud beebiga, arvestades kõiki neid nõudmisi ja muutusi, mida nad ses uues elus kogevad,» ütles uuringut juhtinud doktor Pilyoung Kim Smth.com.au vahendusel.

Emadel, kes püüdsid eriti innukalt kõike uut seoses beebiga omandada, väljendasid positiivsemaid mõtteid ning imetlesid oma last, täheldati suuremat aju kasvu. Uuringu autorid oletasid, et ajurakkude kasvu tingisid muutunud hormonaalne tase ja vajadus uue olukorraga toime tulla.

Uuringu käigus vaadeldi 19 ema ajusid kaks kuni neli nädalat pärast sünnitust ning teistkordselt kolm kuni neli kuud hiljem. Iga ema küsitleti lisaks lapsevanemaks olemise kogemuse kohta.

Kuigi uuringu esmased tulemused nõuavad kordust laiemas ulatuses, tõstatasid need huvipakkuvaid küsimusi ema ja lapse vahelisest suhtlusest, öeldi raportis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles