Eesti esiminimalist Piret Ilves Kuldnõelaga kroonitud

Kristina Herodes
, Elustiili toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Ilvese Kuldnõela võitja
Piret Ilvese Kuldnõela võitja Foto: Erlend Staub

Eesti kuldsete moetalentide hulgas on üks võimekas tegija juures – värskeim Kuldnõela võitja on puhta joone poolest kuulus Piret Ilves. Elustiil püüdis disaineri kinni otse lavataguses võidusaginas ja annab edasi kõige ehedamad emotsioonid.

Piretil on seljas tema enda disainitud kahvaturoosa kleit. Ainsagi kortsuta. Ta näeb välja värske nagu kevadhommik ja moenädala hullumeelsest tempost ega magamata öödest pole tema näol küll jälgegi. Pireti võitjanaeratus on rafineeritud ning mahe, harmoneerudes ideaalselt taustalt paistva, külmades pastelltoonides kollektsiooniga. Kas see on mingi täiuseni lihvitud minimalistlik kunstiline film? Ei – kui disainer kavandab ausalt ja ekslemata just seda, mida sisetunne ette kirjutab, moodustab iga tahk temas endas looduga stiilipuhta terviku.

Piret, palju õnne! Mis tunne on olla äsja parimaks Eesti moeloojaks pärjatud?

Tunne? Nagu eestlased ikka. Isegi emotsioonitu, ei oskagi kohe reageerida. Olen kindlasti üllatunud, sest vastased olid päris tugevad. Igaühel on toetajad. Ei nomineerita kedagi, kes poleks väga hea.

asjad on silmapaistvad, aga mitte silmatorkavad.

Mis on sinu kullaproov, mis otsustavaks sai?

Usun, et ikka minu järjepidevus ja see, et mul on oma äratuntav stiil. Iga kollektsioon on küll erinev, aga loodud sama, selge käekirjaga.

Foto: Erlend Staub

Žürii esindaja Maile Grünbergi sõnul on sinu loodu nii šikk, et isegi Jacqueline Kennedy kannaks seda.

Aitäh. Ma teen asju nii, nagu need minu enda jaoks peavad olema. Tean, et moekunstis on miljon valikut. Vahel võtan mingi kanga ja mõtlen, et sellest saaks ju teha nii ja nii… Aga ikka tuleb lõpuks ümarkaelusega sirge kleit, millel on ehk vaid üks-kaks detaili. Kõik muu tundub nagu vale. Minimalism on mul veres.

Oma stiili äratundmine võtab sageli aega. Kuidas sina seda nii hästi tunnetad?

Mulle on oma suuna leidmine küll olnud hästi lihtne. See tundub mulle nii loogiline, mida ma teen. Armastan riideid, milles on kandjale ruumi, mis ei ahista sind seljas ega kirjuta ka täpselt ette, kus sa seda kanda saad. Lihtne on teha efektne asi üheks korraks, aga seda ma ei taha! Minu jaoks on palju huvitavam luua kellegi lemmikkleit, millega võib käia igal pool. Mis sobib kokku ketsi, kõrge kinga ja saapaga. Mis on nii kvaliteetne ja ihusõbralik, et saab temast tõesti viimast võtta! Ma tahan, et mu asjad oleks kasutuses, mitte ei seisaks kapis. Mulle on väga tähtis, et minu disain võtaks elust aktiivselt osa.

On sul moemajas ka head tiimikaaslased?

Olen isemõtleja, ise loon ja ise teen, kuid ka inimesed, kes ideed koos minuga ellu viia aitavad, on mulle väga tähtsad! Kvaliteetses teostuses on kaalu igal detailil. Võib öelda, et leidsin suurepärase meeskonna väga lähedalt – töötan väga palju oma emaga. Muide, tal on rätsepaharidus, kuid ta alustas tööd rätsepana alles nüüd, minuga koos. Mingi disainiliin võib-olla tõesti on meil perekonnas veres. Nii et minu asjade kvaliteedil on kaks terast kullipilku alati peal.

Foto: AFP / Scanpix

On suur väljakutse oma moemaja käivitada, kahtlusi sul polnud?

Võib-olla alguses oli pigem nooruse hulljulgus! Ei, ma ei karda. Ma isegi ei tea, kas see on enesekindlus või hoopis egoism – teha elus seda, mis mind õnnelikuks teeb, ja uskuda kindlalt, et on inimesi, kes mõtlevad samamoodi nagu mina. Mind leiti ruttu üles, ehkki ma pole loomult üldse pealetükkiv. Aga kui näen, et inimene saab aru minu stiilist, kui räägime ühte disainikeelt, siis edasi on koostöö juba lihtne. Oleme jõudnud ka moemajast välja, kolmandat hooaega on Piret Ilvese kollektsioon esindatud ka Kaubamaja valikus ja meil on läinud ootuspäraselt hästi.

Miks sinu disaini armastatakse?

Inimesed räägivad, et neile meeldib minu loomingu lihtsus ja multifunktsionaalsus. Et asjad on silmapaistvad, aga mitte silmatorkavad. Naiselikkus ei tähenda paduromantikat, ülevoolavat seksikust ega paljastusi. See on midagi palju peenemat ja samas tugevamat. Tundsin oma stiili ära päris ammu ja ega ma sellega vastuollu minna ei saa. Mul oli vaja maikat, aga kõik olid litritega – siis tegingi endale ise hästi lihtsa ja helesinise.

Kas võit annab nüüd loovusele tiivad?

Emotsionaalselt on tõesti tore, kui teised professionaalid su tööd märkavad ja selle eest pai teevad. Aga ma olen realistlik – loojaid on väga raske kuidagi pingeritta panna ja hindan väga ka Aldo Järvsood ja Raivo Holmi – kes tahes neist oleks väärinud seda võitu! Tunnustus on tore, aga minu elus ei muuda see midagi. Teen edasi seda, mida ma olen alati teinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles