Kaheksa karjäärinippi, mida paarisuhtes rakendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paarisuhtes kehtib sama reegel, mis tööl: enne mõtle ja siis ütle.
Paarisuhtes kehtib sama reegel, mis tööl: enne mõtle ja siis ütle. Foto: SCANPIX

Esialgu võib tunduda ebatõenäoline, et samad nõuanded, millest tööl juhinduda ning mis aitavad ülemusega toime tulla ja karjääri edendada, võivad sobida ka romantilises suhtes rakendamiseks. Kuid kas pole siis tööl suhete hoidmiseks ja edasijõudmiseks vajaminevad taktitundelisus, hoolsus, ausus ja otsekohesus ka tugeva partnerluse alustaladeks?

Womansday.com pakkus välja kaheksa karjäärinippi, mida saab edukalt kasutada armuelus.

Enne mõtle, siis ütle

Kliinilise psühholoogi Jennifer Hirschi sõnul tuleb kaebust esitama asudes või potentsiaalselt keerulist vestlust alustades endalt kõigepealt küsida: «Kas öeldu muudaks mind vestluskaaslase silmis vähem või rohkem meeldivaks?»

Tööl ei lenda inimene ülemuse kabinetti sisse ega käitu seal sündsusetult või agressiivselt – sama tõde peaks kehtima ka kodus. Hirschi sõnul tuleks võtta hetk, et eemaldada plaanitud väljaütlemisest riiakad sõnad ning lisada lausesse mõni «kallis» (viimane kehtib ainult kaasade, mitte ülemuste puhul).

Räägi sisutihedalt

Tihti kiputakse teemast põlema minnes end segaselt väljendama ja sõnumiga laialivalguvaks muutuma.

Tuleks võtta sekund, et keskenduda peamisele küsimusele, soovitas Hirsch. «Parim viis sõnumi edastamiseks – nii tööl kui kodus - on kohe põhiprobleemist alustada ja mitte kõrvalteemadesse laskuda.»

Tunnen-tundsin-leidsin tehnika

Suhete ekspert Jess McCanni sõnul aitab antud tehnika kangekaelsete kollegidega hakkama saada. Kõigepealt samastatakse end teise inimesega öeldes: «Tean, kuidas sa selle tõttu end tunned,» millele järgneb: «Ka mina tundsin samuti.» Lõpuks märgitakse: «Leidsin, et teine lähenemine oli parem.»

Näiteks võib seda kasutada, kui abikaasa ei soovi sama filmi vaadata, mida isiklikult nautisid. Proovi järgmist sõnastust: «Ma tean, mida tunned – eelmine selle näitlejaga film oli üsna kehv. Ka mina olin esialgu skeptiline, kuid siis leidsin, et kõik arvustused olid positiivsed.» Partner ei pruugi küll nõustuda filmi vaatamisega, kuid vähemalt ei teki vaidlust.

Võta süü enda peale

Inimesed lasevad uhkusel ja egol enda tööd ning ka suhteid segada, märkis McCann. Mõnikord on aga parim viis vaidlust lõpetada end süüdi tunnistades ja edasi liikudes.

Kodus sobib lihtne, kuid tõhus: «Kallis, sul on õigus. Anna andeks.» McCanni sõnul saavutatakse vastutuse võtmisega suurem austus kui näpuga teiste suunas näidates – eriti pikas perspektiivis.

Jälgi hääletooni

Vana sõnakõlks, et tähtis pole mitte see, mida öeldakse, vaid kuidas öeldakse, peab paika nii tööl kui kodus. Kui koosolekul läheb tuliseks vaidluseks, siis võetakse lõpuks kuulda vaid inimest, kes säilitab tasakaaluka hääletooni.

Kodus tuleks Hirschi sõnul oluliste vestluste eel püüda enda häälest kogu energia eemaldada. Võiks kujutleda, et vesteldakse ülemusega, kellega eeldatavasti ei suhelda kunagi virilal või kriiskaval toonil. Rääkima peaks piisavalt vaikselt, et see uinuvat pisipõnni ei ärataks.

Kui ollakse vihane ning see tuleb esile hääles, siis kuuleb partner vaid viha, mitte väljaütlemise sisu.

Jää soliidseks

Tööl tagasihoidlikult ja vaoshoitult käitumine ei tähenda, et karjääriredelil edasiliikumise võimalus puuduks. Paremini toimiv soovitus näeb ette, et näidatakse sirgjoonelisust, peenetundelisust, austust ja esitletakse veendumusi ilma, et ollakse pealetükkiv.

Näiteks tekib kahtlus, et ülemus varastas idee või ei saatnud abikaasa kindlustuspabereid sinu meilile. Hirsch soovitas sel puhul mõlemale kõigest kahtlust väljendada, öeldes: «Mind huvitab, kas mõistad, et «see või see» juhtus.» Selliselt pälvitakse rohkem, mitte vähem, austust.

Luba vähem ja tee rohkem

Tööalases kontekstis tuleks seda nõuannet järgida klientidega töötades. Suurte lubaduste asemel, anna teostatavaid ja ületa siis ootusi. Sama kehtib ka paarisuhtes.

McCanni sõnul võib kaasale suuri lubadusi andes tekkida oht, et nende täitmata jätmisel peab ta pettuma. Väikest, aga kena lubadust (näiteks «kingin sulle sünnipäevaks koogi») on lihtne täita ning ootuste ületamisega kaasneb tunnustus (valmistades ise imetoredalt kaunistatud koogi).

Ehita-lammuta-ehita

McCanni sõnul aitab antud karjääritehnika paaridel hoiduda igapäevaste vestluste tülideks kujunemisest.

Kõigepealt ehitatakse positiivne õhkkond: «Mul on tohutult hea meel, et oled peale õhtusööki nõude laualt koristamise enda peale võtnud.» Seejärel lõhu veidi meeleolu: «Oleks väga hea, kui võiksid koristades nõud pesta, mitte need vaid kraanikaussi asetada.» Lõpuks rõhuta taaskord head: «Kuid tahtsin lihtsalt teada anda, et olen tänulik sinu panuse eest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles