Rinnahoidjat ei peakski kandma?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rinnahoidjad on läbi aegade olnud kuumaks teemaks: küll neid on peetud patriarhaatliku süsteemi vahendiks, et naisi alla suruda, küll on need sümboliseerinud naiste seksuaalset vabadust. Peamiselt aga kiidetakse rinnahoidjaid kui vahendeid, mis aitavad ennetada rindade lõtvumist ja vajumist. Nüüd aga tuli välja teadusuuring, mis ütleb: rinnahoidjat ei peakski tegelikult kandma!

Franche-Comte ülikooli sporditeaduste uurija Jean-Denis Rouillon viis koos oma meeskonnaga läbi 15 aastat kestnud uurimuse, mis uuris rinnahoidja kandmise mõjusid naistel vanuses 18-35, kirjutab IFL Science. Nad mõõtsid naiste rindade muutumist läbi aastate ning leidsid, et pole mingit vahet, kas hakata rinnahoidjat varases vanuses kandma või mitte. See ei vähenda kuidagi seljavalusid ega enneta rindade vajumist. «Meditsiiniliselt, füsioloogiliselt ja anatoomiliselt ei võida rinnad sellest, kui neile gravitatsiooni mõju «keelata»,» selgitas professor Rouillon. «Vastupidi: rinnahoidja kandmine aitab rindade lõtvumisele kaasa!»

Uurijad usuvad, et noortele naistele oleks kasulik käia rinnahoidjateta. Nimelt andvat see juurde toonust, sest vähemalt katsealustel naistel, kes loobusid hoidja kandmisest, täheldati 7 millimeetri suurust vahet naistega, kes kandsid pesu – hoidjavabade naiste nibud asusid kõrgemal. Arvatakse, et rinnahoidjad takistavad vereringet ning seega väheneb aja jooksul ka rinnakoe toonus.

Uurijad aga hoiatavad, et lõplikke järeldusi ei tasuks nende väikese valimiga uuringu põhjal ometi teha ja arvavad, et vajalik on edasine uurimistöö. Lisaks ei ole nende uuring veel ka teadusajakirjadesse avaldamisele jõudnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles