Sügisene stiilispikker: põhjamaised moeannid

, Hooaeg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dolce & Gabbana.
Dolce & Gabbana. Foto: FILIPPO MONTEFORTE/AFP

Ehkki õhk kisub jahedamaks ja päevad lühemaks, ei tasu ennast tuppa ära peita. Moesügisel on meile pakkuda niivõrd palju värve, mis justkui saadaks kirkale rännakule loodusradadel. Nopi punakaid marju, astu mööda puitunud teid, tõmba sisse sõõm puhast, karget õhku ja lase ennast hellitada sinise taeva all. Mis siin salata, tegelikult oleme seda sügismoodi juba taga igatsema hakanud küll, kirjutab Hooaeg.

Gucci (foto: AFP)
Gucci (foto: AFP) Foto: GIUSEPPE CACACE/AFP

SOOJENDAV PUIT

Pruunikad toonid on sel hooajal saanud värske värvkatte ning segatud kollaka kuma, oranžika mahlasuse ja sügava rohelusega. Esile on kerkinud moodsad konjakitoonid, mis kõõluvad roostekarva pronksist tumeda pruunini. Nende kõrvale passivad heledamad beežid või särtsakad sinepid hästi just koos militaarrohelistega. Pole kahtlustki, et tänu meie suvisele kuldsele jumele paneme puidutoonid veel eriti kirkalt särama. 

MARJANE MUSI

Kui sõstardest põsed punni söödud ja vitamiine täis laetud, astuvad esile märksa tummisemad värvivariatsioonid, mis punaste skaalal tiirutavad. Rõõsad õunapunased ja mahlased ploomilillad nopitakse stiiligeeniuste moekorvi just varasügisel, et teha ruumi kirgastele jõhvikatele ja oranžika varjundiga pihlakatele. Ka härrased ei pea pettuma punaste saagis, mis sedapuhku on keeratud nii mõnedki toonid tumedamaks, jättes ruumi särada kandjal endal. 

Chanel (foto: SIPA)
Chanel (foto: SIPA) Foto: BUKAJLO FREDERIC/SIPA/BUKAJLO FREDERIC/SIPA

GRAAFILINE KASK

Must-valge kombo on moeareenil tiirutanud juba mitmendat hooaega − ega see ole vähem eesrindlik trend ka sel sügisel. Värskuse huvides on sellele ajatule kooslusele lisatud halli, mis rahustab kontraste ja tõmbab monokroomset rahutust veidike tagasi. Tundub, et inspiratsioon oleks justkui üles korjatud jalutuskäigult kaskede vahelt, kuhu sobituks virvendama nii mõnigi üksik hunt. Kui tahad katsetada moodsamat lahendust, siis riieta end ülepeakaela hundihalli, lisa aksessuaarina must-valget ja aktsendina killuke pronksjaid puidutoone. 

SÜGAVALT METSIK

Selle sügise üks olulisemaid värvikaarte jääb pidama rohelistel, mis on kaugenenud kevadiselt erksast, tärkavast mururohelisest ning kasvanud lähemale samblikule ja kuusemetsale. Neis leidub rohkem tumedamaid tonaalsusi, mida senini on peaasjalikult eelistatud militaarrõivastuses ja ülerõivastes. Nüüd on sügav metsistunud roheline astunud naiselikele kleitidele ja jakkidele ning meestemoes ka formaalsele rõivale. Rohelistes on peidus midagi jõulist, aga šikki, vabameelset, aga elegantset – just nii võiks välja kuulutada selle sügise trendikaima värvitooni!

Jil Sander (foto: AFP)
Jil Sander (foto: AFP) Foto: GIUSEPPE CACACE/AFP

MAAGILINE MUSTIKAS

Olgugi, et meestemood armastab sinist terve aasta läbi ja kõige uuenduslikuma värvi auhinna laureaadiks seda ehk ei kuulutataks, siis sügistalvisel hooajal omandavad sinised miski erilise aura ja luksusliku mulje, justkui oleks nad esimest korda lavale astunud. Kui proovida selle tooniskaala eripära seletada, siis võiks ette manada pildi öösinisest taevast, mille all korjata mustjas-sinaka varjundiga mustikaid, mis aeg-ajalt helklevad valge kuukuma valguses. Just nii erilised on sügisesed sinised ja kahtlemata väärivad need kohta trendide pingereas. 

PEHMED KOBARAD

Varasügisesel rabamatkal kohtad pehmete värvikandjate esindajatest just õrna roosaka ja piimja sinakas-lilla õielist kanarbikku, mis peesitab mõnusalt sumeda päikese all. Seega ei saa väita, et pastellidemaailm kuuluks justkui ainult kevadsuvisesse hooaega. Sügisesse passivad need vaat et pareminigi veel täiendama kõiki neid tumedaid toone, mis pärast suve suure hooga massidesse ilmuvad ja pimeduse suisa lähemalegi toovad. Vaheta klassikaline must mantel seekord armsalt naiseliku roosa vastu või katseta rahulikku sinist, mis on eriti põhjamaiselt elegantne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles