Kas duši all tuleks käia hommikul või õhtul?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Igal inimesel on välja kujunenud omad igapäevased harjumused. Tõenäoliselt oled juba aastaid eelistanud end pesta kas hommikuti või õhtuti, nii nagu enamik inimestest. Keegi ei ütlegi, et su harjumused on valed, kuid tuleb välja, et igapäevaste pesukordade taga on oma teadus.

Hommikune värskus

Kui sul on tööl pingelised ajad ja sa pead olema võimalikult loominguline, siis tasuks Harvardi Ülikooli doktori Sehlley Carsoni soovitusel käia pesemas pigem hommikuti. Selle idee taga on nn inkubatsiooni perioodi teooria ehk aeg probleemi püstitamise ja lahenduse leidmise vahel, kirjutab Refinery29.

«Kui sul peaks olema probleem, millele on vaja loomingulist lahendust, ning sa oled selle kallal juba pikka aega tulemusteta vaeva näinud, tuleks see probleem nii-öelda ajusoppidesse ära peita ja lasta sel haududa, et alateadvus saaks sellega tegeleda,» seletab doktor Carson, kelle sõnul toimib selline protsess eriti hästi duši all, kui inimene on lõõgastunud, aga samal ajal ka ärgas. 

Alfa-ajulained on tugevamad ka näiteks mediteerides või pärast aeroobset treeningut. Erinevalt näiteks beeta-ajulainetest (selles staadiumis näiteks keskendutakse väga pingsalt mingile küsimusele) on alfa-ajulainete staadiumis kognitiivne mõtteprotsess vaba ja uuenev, lastes uutel ideedel ja lahendustel paremini esile tulla.

Tänu sellele võidki avastada, et hommikuse duši ajal turgatavad pähe väga head mõtted, mida oled ammu oodanud. 

Hommikuse pesu kasuks räägib veel üks huvitav fakt. Nimelt tasub kohmakamatel raseerijatel oma ihukarvu ajada hommikupoolikul, sest kella kuuest hommikul kuni lõunani paranevad väikesed haavad kiiremini kui õhtupoolikul. 

Scanpix
Scanpix Foto: SCANPIX

Puhtalt linade vahele

Ameerika Uneakadeemia doktor Christopher Winter toob aga välja hoopis teistlaadi põhjuse, miks mõni võiks pesemas käia pigem õhtul. Õhtune pesu võib aidata paremini uinuda neil, kes lebavad kaua voodis ja ei saa kuidagi sõba silmale. 

Sooja vee all kehatemperatuur tõuseb ja keha kuivatades see omakorda järsult langeb. «Kiire jahtumine sooja duši alt või soojast vannist välja tulles mõjub kehale loomuliku uinutajana,» selgitab doktor Winters. «See on mõnus trikk, kuidas oma keha üle kavaldada, et on aeg magama minna.»

Lisaks vähendab lõõgastav dušš kehas stressihormooni kortisooli taset, mis teeb uinumise kergemaks. 

Northwestern Medicine’i dermatoloogiaprofessor Bethanee Schlosser lisab omalt poolt, et õhtune pesu on parem ka naha puhtuse seisukohalt. Seda mitte ainult siis, kui oled päeva ajal palju higistanud, sest inimene puutub keskkonnasaastajatega kokku iga päev. Nahale koguneb mustus ja rasu, mis võib ummistada nahapoore, kui seda enne uinumist maha ei pesta. 

Õhtune pesu on eriti oluline neile, kel on probleeme aknega, sest näonaha rasutootmine on kõige aktiivsem päeval kella ühe paiku. Öösel on enamasti rasutootmine minimaalne, kuid see ei kehti nende puhul, kes öösiti palju higistavad. Sel juhul tuleks ka hommikuti näonahk korralikult puhtaks pesta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles