Pildid: üldse mitte lapsik lastemood

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laura Kallasvee looming.
Laura Kallasvee looming. Foto: Tootja foto

Roosamannast ja traktoripiltidest on Eesti lastemood välja kasvanud. Praegu käiakse ühte sammu maailmamoega ning meie disainerite looming on üha silmapaistvam, kirjutab Hooaeg.

Kui veel mõni aeg tagasi tähendas lastemood kahte äärmust – tüdrukutele pakuti 50 eri tooni roosasid ning poistele karu- või traktoripildiga tumesiniseid või meremehe-stiilis rõivaid, siis tänapäeval on pilt hoopis teine. Areenile on jõudnud hoopis uued tegijad ja stiil modernsetest minimalistidest unisex-teekatest kuni klassikaliste triiksärkide ja kleitideni.

Meie lastemoemaastik on mitmekülgne ja julgustav – Eestis osatakse teha ilusaid, heast kangast ja väljapaistvate lõigetega rõivaid. Juba kasvab peale ka põlvkond Eesti lastemoodi ja disaini hindavaid emasid-isasid, kes väärtustavad just siinsamas loodut.

Foto: Tootja foto

Minimalistlik Dadamora

Suhteliselt uus, aga juba paljudele südamesse pugenud Eesti lastemoe märk Dadamora eristub teistest oma julge graafilise pildikasutuse ja lihtsate lõigetega. Kaks kunstnikku (ja noort ema) Mariliis ja Maara hakkasid kaks aastat tagasi elustiili- ja pereblogi pidama ning juhtus nii, et edukast blogist ning kirest ilusatest asjadest kirjutada kasvas välja oma elustiilimärk nimega Dadamora.

Silmatorkavalt lakooniline ning kunstnike värske keele ja meelega vürtsitatud Dadamora ammutab inspiratsiooni nii loodusest kui ka linnast. On nii geomeetrilisi kujundeid, ruubiku-kuubikuid, lihtsaid sõnumeid kui ka ilusat graafilise joonega looduspilti – rebaseid ja öökulle, hunte ja pandakarusid. Kõik on maitsekas ja lihtne, miski ei riiva silma, kujundus on läbimõeldud ja «paigas».

Kõik Dadamora kangad on sobilikud laste õrnale nahale, neil on kas GOTS-i või ÖKO-Tex’i sertifikaat ning õmmeldud on need kõik Eestis. Pildid ja mustrid on trükitud siiditrükitehnikas ning käsitsi.

Foto: Tootja foto

Midagi beebidele

Sleepy Fox on värskemast värske Eesti disainmärk. Ainulaadseid, lihtsaid ja praktilisi beebide vankri- ja magamiskotte disainiv Eesti ettevõte täitab üsna olulise tühimiku. Nüüd saavad emad valida oma pisikesele omanäolise, Eestis käsitööna valminud disaintoote. On nii erksavärvilisi kui ka rahulikumaid versioone, suviseid ja talvisemaid vankrikotte, aga põhiline, et kõik on tehtud praktilisi vajadusi arvestades. Disainerid, kaks ema, teavad täpselt, mida nad ise on vajanud, ning oskavad seda ka teistele pakkuda.

Tulevikus tahavad Sleepy Foxi loojad proovida kätt ka lasteriiete maailmas, aga ennekõike kinnitavad nad praegu kanda just unikaalsete, multifunktsionaalsete magamiskottidega, mida saab kasutada nii vankris ja toas kui ka teki või mähkimisalusena. Eriti hästi sobivad need armastusega valminud tooted vastsündinutele ja kuni pooleaastastele beebidele. Lubatakse ka ise loovaid lahendusi leida, mida selle tekikesega kõik veel saaks ära teha – näiteks kasutada pikniku- või mängutekina!

Foto: Tootja foto

Moefotograafi originaallooming

Laura Kallasvee on tuntud kui moefotograaf, kuid Kaubamaja lasteosakonnast leiab uuest hooajast hoopis tema esimese, aga väga arvestatava katsetuse lastemoemaailmas. «See laste T-särgi projekt on mul puhas eksperiment,» ütleb Laura. «Olin ammu mõelnud, et tahaks oma fotosid kangastel printida. Kuna Eesti turul lastele väga palju sellist funky-lahendust ei liigu, pigem on lastemood hästi nunnu nagu lapsed isegi, siis tekkis mõte teha midagi natuke tõsisemat, mis samas sobib kandmiseks ka baleriini roosa seelikuga.»

Kuna Laura esimene ports teekaid kadus ülihelikiirusel, siis võib arvata, et ka seekord on tegemist ülipopulaarse projektiga. Unisex-stiilis igapäevaseid pluuse armastatakse, pealegi on T-särk laste garderoobis üks põhilisemaid rõivaesemeid. Ka läheb ostjale korda, et tegu on originaalloominguga.

Laura julged ja silmapaistvad koera-pildiga T-särgid on valminud koostöös Heavy Mentali trükistuudioga ning Kaubamajale on tehtud spetsiaalselt oma värvivalik, mis saadaval ainult paaril lähikuul.

Foto: Tootja foto

Klassikalistele särkidele vunki juurde

Little Sir Ewald ja Ewald Junior pakuvad lustliku joonega triiksärke nii päris pisikestele kui ka juba suurematele poistele. Triiksärgid sobivad nii lasteaia kui ka kooli alguse tähistamiseks, aga ka täitsa igapäevaseks kasutamiseks. Miks mitte ka tüdrukutele, kuigi märgi põhiklient on poisslaps − neid erksavärvilisi triiksärke saab edukalt kombineerida ka seeliku ja kardiganiga.

Tegelikult on Little Sir Ewaldi ja Ewald Juniori märgi loojail paar aastakümmet meeste särkide tootmise kogemust, aga need tarkused on pandud väikestesse mõõtmetesse. Asjalikkus on harmoonilises kooskõlas kelmikusega.

Lisaks triiksärkidele pakub Little Sir Ewald poiste garderoobi täienduseks ka sonisid ja kaelarätte. Ka need on erksavärvilised ja silmapaistvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles