Kasulik nipp, kuidas vähem süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP / Scanpix

Pole mingi üllatus, et suuremale taldrikule saab tõsta suurema koguse toitu ja see võib soodustada ülesöömist. Selleks, et toiduga mitte liiale minna, tasuks kasutada väiksemat taldrikut.

Cambridge’i ülikooli teadlased tegid kindlaks, et toiduportsjoni suurus mõjutab seda, kui palju kilokaloreid inimene sisse sööb. Kusjuures, teadlased leidsid, et kui tõsta ette suurem portsjon, pole ka kasu sellest, kui inimene on varemalt suutnud oma toidu tarbimist kontrollida, kirjutab Huff Post.

«See võib tunduda loogilisena, et mida suurem on toidu kogus, seda rohkem inimene ka sööb. Ent see oli esimene uuring, mis kinnitas kindlalt, et täpselt nii see ka on,» selgitas Gareth Hollands Cambridge’i ülikoolist. «Varemalt on arvatud, et ülesöömist soodustab ka see, kui inimene on ülekaaluline või kui tal puudub enesekontroll. Tegelikult on see asi palju keerulisem. Meie uuring tõestas, et toidu tarbimist mõjutab palju rohkem asju, kui siiani on arvatud.»

Hollands märkis, et kõige tõhusam viis toiduportsjoni väiksemaks muutmiseks oleks väiksemate taldrikute kasutamine. Võid ju proovida ka seda, et tõstad suurele taldrikule väiksema koguse, kuid teadlaste sõnul ei suuda paljud inimesed seda teha ja täidavad siiski terve taldriku toiduga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles