Lihtsaid mooduseid, kuidas näida enesekindlam

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mõnikord tuleb ette aegu, kui enesehinnang on miskipärast kõikuma löönud, kuid sellele vaatamata oleks vaja jätta endast enesekindel mulje. 

Isegi kui ebakindluseks pole mõnd kindlat põhjust, võid tunda, et lähenev koosolek või seltskonnaüritus teeb sind ärevaks. Kuidas jätta muljet, et oled sellest kõigest üle? Teeskle! Enesekindlust saab teatud võtete abil näidelda ning nõnda käitudes hakkab see ka enesetunnet mõjutama. Peagi tunnedki end juba enesekindlamalt, sest oled seda endale tasapisi sisendanud, õpetab You Beauty.

Enesekindlust ei maksa alahinnata. Kuigi teiste inimeste mõtteid pole võimalik kontrollida (ja selle pärast põdemine ongi mõttetu), siis enda elu ja enesetunde eest vastutad ikka ise. Ainult sina ise näitad teistele, kes sa oled. Sina otsustad, mis sa väärt oled ja kas lased teistel end hirmutada. Mitte keegi teine ei saa seda sinu eest teha. Proovi alljärgnevaid järeleproovitud nippe, kuidas ka rasketel päevadel jätta muljet, et oled enesekindel inimene. Peagi hakkad seda isegi uskuma.

Seisa sirgelt. Kindlasti oled seda varemgi kuulnud, aga eks ikka seepärast, et see on tõsi! Kui oled harjunud päevast päeva oma nutiseadmete kohal küürutama, võib sirge rüht tunduda esialgu isegi ebaloomulik. Tasub aga teada, et kehahoiak on üks kõige esimesi asju, mida teised sinu juures märkavad.

Seisa paigal. Kui teised tulevad sinuga rääkima, siis püüa paigal püsida, mitte tammuda jalalt jalale või kõikuda küljelt küljele. Kui su närvilisus väljendub peamiselt käte liikumises ja sa ei suuda neid paigal hoida, otsi neile mingi loomulik tegevus - hoia käes kohvitassi või pane käed taskusse (aga nii, et see ei tunduks ülbe).

Ära vabanda. Vabanda vaid siis, kui sa oled teinud midagi, mis seda tõesti väärib. Ebakindlad inimesed kalduvad liialt vabandama ka kõiksugu tühiste asjade pärast. Nii jääb mulje, et sul on piinlik, et üldse olemas oled. 

Naerata. Esiteks on naeratamine lihtsalt viisakas, teiseks mõjub see kaaslastele rahustavalt ja näitab, et oled suhtlemiseks valmis. 

Vaata silma. See on taas soovitus, mis on põhjusega klišeemaiguline. Vestluskaaslasele silma vaatamine näitab, et austad teda ja nõuad ka tema austust.

Ole sõbralik. Elementaarne, kuid tasub üle kordamist. Ühelt poolt on see loomulik viisakus, aga teiselt poolt annab see ka kaaslastele märku, et sa ei tunne end nende poolt ohustatuna. Sest, nagu oligi vaja näidata, sa oled selleks piisavalt enesekindel.

Ära klatši. Kõigil tuleb vahel ette, et üle huulte lipsab mõni halvustav kommentaar kellegi kolmanda kohta. Ka selleks on oma aeg ja koht, kuid kindlasti ei tohiks kuulujutte levitada nende inimeste ees, kellele tahad muljet avaldada. Nii jääb väga kergesti mulje, et räägid kõigist taga.

Näita, et sa ei karda ruumi võtta. Inimesed, kes füüsiliselt hõivavad rohkem ruumi, jätavad endast enesekindla mulje. Kas oled märganud, kuidas enesekindlad mehed laiutavad? Kui inimene kardab, tõmbab ta oma keha kokkupoole, isegi kui ta seda ise ei märka. Ebakindel inimene kahaneb nii sõnade kui välimuse poolest, sest ta soovib, et keegi ei märkaks ega tülitaks teda. Kui tunned end seltskonnaüritusel näruselt, sulge silmad ja kujuta ette, kuidas sa võtad enda alla rohkem ruumi. Lase oma keha vabaks ja kujutle, et see tundub imeline, üldsegi mitte hirmuäratav. Imelikul kombel see tõesti toimib. 

Räägi aeglaselt. Närviline inimene räägib kiiresti ja kõrgemalt kui tavaliselt. Hoia hääletooni ühtlasena ja ära pelga rääkida pisut aeglasemalt kui tundub loomulik. Vestluskaaslastele tundub see tõenäoliselt täiesti normaalne. 

Väldi enda vigade välja toomist. Heale sõbrale on kergendav kurta oma vigu ja omadusi, mis ei ole kõige paremad. Paraku ei märka me, et hakkame oma miinustest rääkima ka uutele tuttavatele, kelle seltsis tunneme end mugavalt. Justkui päästaks see sellest, et keegi teine neid vigu märkaks ja nina alla hõõruks. Tegelikult ei märka teised tõenäoliselt ise midagi. Küll aga pööravad nad neile suurt tähelepanu siis, kui sa neist juttu teed või ei oska komplimente vastu võtta. Kui sa räägid endast halvasti, hakkavad teised sind uskuma!

Tunne oma tugevusi. Kui tunned end kõige haavatavamana, keskendu oma tugevatele külgedele. Kas või riietele, milles näed kõige parem välja. 

Proovi uusi asju üksinda. Mida rohkem sa harjud elus uusi asju üksi proovima (treeninguid, hobisid, reisimist), seda osavamaks muutud eneseületamisel, kui tunned end seltskonnas ebakindlalt. Selle harjutamiseks sobivadki kõige paremini olukorrad, kus sind ümbritsevad võõrad inimesed, kelle arvamuse pärast pole vaja muretseda. Võõraste seltsis tõestad endale, et võid olla narr ja sellest ei juhtu mitte midagi. 

Pea meeles, et mitte keegi ei ole superinimene. Igasugune hinnang, et keegi teine saab oma elu või suhtlemisega paremini hakkama, võib olla meelepete. Võib-olla on su vestluskaaslanegi sisimas ebakindel, kuid on õppinud kätte nipid, kuidas jätta enesekindel mulje. Kuigi mõned inimesed ongi teistest enesekindlamad, siis paljud on pidanud seda mõnikord teesklema, et oma enesehinnangut tõsta. Kui kardad, siis tuleta seda endale meelde. 

Lase inimestel endast rääkida. Inimestele meeldib väga iseendast rääkida ja kui nad seda teevad, ei pea sa muretsema, et sinule jääks liiga palju tähelepanu. Kui sul on kellegi vastu siiras ja suur huvi, jääb talle meelde, et sa oled meeldiv ja põnev inimene. Seda isegi siis, kui sa peale küsimuste ütlesid vaevu midagi muud. Hea kuulamisoskus on väärt omadus, mis avaldab teistele muljet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles