Näpunäiteid, kuidas pesta trenniriideid

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vähe on neid, kes pole näinud Sylvester Stallone’i «Rocky» legendaarses stseenis mööda Philadelphia kunstimuuseumi treppe üles jooksmas. Mehel olid seljas puuvillast dressid nagu ikka tol ajal kombeks. Tänapäeval sellis pilti enamasti ei kohta, sest puuvill on sportimiseks kõige ebameeldivam materjal.

Puuvillast spordiriided lähevad kiiresti märjaks ja laiguliseks, kleepuvad naha vastu ja jäävad raskelt rippuma. Puuvillast riietes on trenni ajal palav, kuid kohe kui liikumine lõppeb, hakkab külm. Kõige mugavamad trenniriided on uuenduslikest mitteniiskuvatest materjalidest, mis ei jäta nahka higiseks, hoiavad keha ligi ja aitavad säilitada ühtlast kehatemperatuuri, kirjutab Hello Healthy. Võrreldes higist vettinud puuvillast riietega on «tehnilisest» kiust spordirõivastega treenimine palju mugavam.

Kõrgtehnoloogilised riided ei aita siiski vältida higilõhna. Mõni bränd võib küll pakkuda antimikroobsete omadustega spordiriideid, kuid enamasti piisab ühest trennist, et riidetükid vajaksid korralikku pesu. Paraku on uuenduslikud kangad Rocky paksudest dressidest enamasti tundlikumad. Kui tahad nende eluiga pikendada, tasub järgida mõnd üldreeglit. Vastsel juhul võid pesust võtta riide, mis lõhnab ikkagi halvasti ja ei toimi enam trenni ajal nii tõhusalt kui varem. 

«Rocky» Foto: Scanpix
«Rocky» Foto: Scanpix Foto: Personalities/Credit: TopFoto

1. Ära kasuta kangapehmendajat. Kui spordiriie ei saa pesus puhtaks, võib selles enamasti süüdistada kangapehmendajat, mis katab kanga kiu ja ei veel selle sisse imenduda.

2. Ära kasuta liiga palju pesuvahendit. Nii nagu kangapehmendaja ei lase veel kangasse tungida, ei lase seda ka liigne pesuvahend. Spordiriideid pestes tasub kasutada vähem pesupulbrit või -geeli kui tavaliselt.

3. Kasuta spetsiaalset spordiriiete pesuvahendit. Poest võib leida väga palju erinevaid spordiriiete pesuvahendeid. Kui avastad, et trenniriided ei lähe tavalise vahendiga päris puhtaks, tasub proovida vastavat vahendit. 

4. Ära jäta musti riideid seisma. Kui unustad higised riided spordikotti või kogud neid pesukorvi, võib neile kiiresti tekkida hallitus. Kopituslõhna vältimiseks pese riided puhtaks võimalikult kiiresti. 

5. Eriti halvasti lõhnavaid riideid tasub leotada. Sega kausis nelja osa vee kohta üks osa valget äädikat ja leota selles trenniriideid, et haisutekitajatest kindlasti lahti saada. Leota riideid umbes pool tundi enne pesu. 

6. Kasuta pesemisel külma vett. Kõrgtehnoloogilised kiud on enamasti õrnad ja ei talu suuri kuumusi, mistõttu on ohutum pesta jaheda veega.

7. Ära küpseta oma riideid. Eelnevalt mainitud põhjusel ei tohiks neid ka kuivatis suure kuumuse juures kuivatada. Kõige parem on panna trenniriided kuivama nöörile värske õhu kätte. 

8. Ära pese trennijalatseid pesumasinas. Kui sa ei taha oma jooksutossudest teha suvalisi lõhkised aiajalatseid, siis ära pane neid kunagi pesumasinasse. Pesumasin rikub ära tossu pehmendused ja teeb need põrutuste suhtes tundlikumaks. 

9. Loe pesemisjuhiseid. Eriliste spordirõivastega käivad enamasti kaasas konkreetsed juhised, kuidas nende eest hoolitseda. Arvestades selliste riiete hinda pole mõistlik neid ilma lähemalt uurimata koos tavapesuga pesta. Vaata järgi ja toimi nii, nagu ette nähtud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles