Lugeja kirjutab: kas õppida saab ainult koolis?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saime kirja lugejalt, kes soovitab kõigil rohkem ise end harida ja õppida ilma (kõrg)kooli minemata. Tema sõnul on see uute teadmiste omandamiseks palju tõhusam meetod.

1. september seostub üldiselt kooliga, ent mulle seostub see õppimisega hoopis laiemas mõttes. Paljud täiskasvanud alustavad sügisel taas õppimist. Ülikoolis, kursustel, koolitustel. Hindan väga õpihimu. Olles ise oma jao koole ja kursuseid läbi käinud, tunnen, et sageli ei pakuta seal seda, mida ma otsin.

Kui pead koolituse ise kinni maksma, siis ongi ilmselt suurem motivatsioon mõelda, mida sa sellest saad. Inimesed alahindavad sageli oma võimet ise õppida, ise ennast motiveerida ja juhtida. Õppimist seostatakse ikka õpetaja ja õpetamisega. Mis oleks, kui hakkaks sel sügisel hoopis ise ennast õpetama?

Olen ise õppinud nii võõrkeeli kui ka erialaseid asju. Ei ole vist uhkemat tunnet sellest, kui oled endale ise midagi selgeks teinud. Kusjuures võõrkeeli õppides oli mul õpik alati kaasas ja ma pole iial tundnud sellist rahulolu, kui igat pausi õppimiseks kasutades.

Välisajakirjandusest loen üha sagedamini noortest, kes on ennast õpetanud interneti abil (õppevideod!) või valinud kooli asemel töö ja praktika abil õppimise. Meie oleme Eestis justkui kooliusku, hindame haridust, mida saab tõestada mingi õppeinstitutsiooni kaudu. Kas me ehk loodame, et keegi lihtsalt tuleb ja teeb meid targaks?

Teadmiste omandamisel pole tegelikult piiranguid. Mõelge, mida te tahaksite õppida ja kuidas. Asuge oma unistust teostama. Ise, ilma kooli minemata. Iial pole olnud selleks paremat võimalust kui praegusel infoajastul. Olen lõpetanud kooli kuldmedaliga, käinud ülikoolis nii siin kui ka välismaal, läbinud erialaseid koolitusi ja arvan, et kõige selle efektiivsus pole kindlasti nii suur kui omal käel õpitul.

Kahjuks pakub enamik õppeinstitutsioone ka liiga üheülbast õppemeetodit. Lapsevanemad, ärge oodake oma lapselt ainult tuima õppimist. Näidake neile teadmiste ja oskuste omandamiseks alternatiivseid võimalusi. Õppides peab säilima sisemine motivatsioon – motiveeri ennast ise. Selles, mida ma endale sel sügisel õpetama hakkan, on mul juba plaanid tehtud. Soovin sama ka teile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles