Mõtted, mis ei lase sul mugavustsoonist välja astuda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sa ei pruugi sellega nõus olla või seda uskuda, aga mugavustsoonist välja astumine on tegevus, mis eristab silmapaistvaid inimesi ülejäänud massist.

Selleks, et oma elus oluline samm edasi astuda, pead kõigepealt kindlaks tegema, millised negatiivsed mõtted sind tagasi hoiavad. Kui sa oled suutnud need mõtted tuvastada, siis tasuks neist kiiremas korras vabaneda. Lifehack pani kirja üheksa mõtet, mis ei lase inimestel mugavustsoonist välja astuda.

1. «Tegelikult ma ei pea seda tegema.»

Kui keegi ei julgusta sind erinevaid asju tegema, siis on väga raske motivatsiooni leida ja tekib kiusatus alla anda. Hakkad välja mõtlema erinevaid põhjuseid, miks mitte oma eesmärgi suunas liikuda ja teha hoopis midagi nauditavat. Tegelikult ei tasuks otsida ettekäändeid, vaid lihtsalt tegutseda. Ära anna alla nende emotsioonide ajel, mis piinavad sind raskematel hetkedel. Ära lase üldse mõtetel uidata selleni, et hakkaksid ettekäändeid otsima. Tea, et pead tegutsema nüüd ja praegu.

2. «Ma alustan sellega homme.»

Vahel on see parim otsus, mille saad langetada. Ent seda vaid juhul, kui sa tõesti võtad end järgmisel päeval kokku ja teed vajalikud asjad ära. Probleem on selles, et paljud inimesed ei tee seda ja nende jaoks lükkub «homme» pidevalt edasi. Kui oled otsustanud, et alates homsest hakkad regulaarsel ajal jooksmas käima, tuleta endale meelde, miks sa seda teha tahad ja aseta jooksmisriided nähtavale kohale. Sel viisil on tõenäolisem, et jääd oma eesmärgile kindlaks.

3. «Praegu pole kõige parem hetk.»

See on üsna kuri mõte, mille lõksu ei tasuks jääda. Kui võtad selle mõtte omaks, siis ei saa sa kunagi midagi tehtud. Võimalik, et soovid nii mõndagi oma eluga veel korda saata, aga oled veendunud, et hetkel pole üheks või teiseks tegevuseks parim aeg. Reaalsuses on nii, et sa ei kahetse kunagi otsust tegutseda nüüd ja kohe. Kõik muud mõtted võivad aga kaasa tuua palju kahetsust ja panna sind mõtlema, mis oleks saanud, kui…

4. «Ma alustan siis, kui mul on rohkem …»

Enamasti on ettekäändeks see, et me teeme üht või teist asja siis, kui meil on rohkem aega. See on väga lihtne ja mugav ettekääne, mis aitab pidevalt asju edasi lükata. Iga kord, kui sul on kiusatus seda ettekäänet kasutada, mõtle sellele, et tegelikult on sul kõik asjad olemas, et praegu tegutseda.

5. «Kui mul ainult oleks …, siis ma oleks kindlasti edukam.»

Üks levinud mõte, mis paljusid tagasi hoiab, on arvamus, et nad saaksid palju paremad inimesed olla, kui ainult üks või teine asi juhtuks. Kui neil ainult oleks aega, raha, ilusam kodu, toetavam kallim, motiveerivam töökoht jne. Tegelikult tuleks toetuda sisemistele teguritele, et iseennast paremaks muuta. Kõige suurem teene, mis sa iseenda jaoks teha saad, on tegutseda ja mitte alla anda, kui sa ei näe kiireid tulemusi.

6. «Ma pole selle tegemiseks piisavalt hea.»

Näeme pidevalt teiste inimeste elude tipphetki. Me ei pööra eriti tähelepanu sellele, et inimesed jagavadki teistega vaid oma elu tipphetki. Inetu tõde jääb igaühe koduseinte vahele ja seetõttu võib sul kergesti tekkida tunne, et sina oled ainuke, kelle elus tuleb ette mõõnu. See muudab sind ebakindlaks ja tekib tunne, et sa pole millekski piisavalt hea. Tõde on aga see, et paljud inimesed tunnevad ebakindlust ja igaüks meist tunneb vahel, et me pole piisavalt head. Tõenäoliselt ei räägi ühegi inimese sotsiaalmeedia täielikku tõtt. Väldi sellist mõtet, sest tegelikult oled sa piisavalt hea.

7. «See on viimane kord, kui ma asju edasi lükkan!»

Kui sul on halb komme asju edasi lükata, siis ühel hetkel ei olegi su aju enam huvitatud sellest, et kohustustest kinni pidada. Pead mõistma seda, et kõige keerulisemad hetked ja see, kuidas sa neile reageerid, on just need sündmused, mis sind kas tugevamaks teevad või murravad. Mõtle nii: kui sa püsid oma mugavustsooni sees, siis sa oled väljaspool sellest piirkonnast, kus sa saaksid kõige rohkem areneda.

8. «Täna ma lõbutsen, aga homme keskendun oma eesmärkidele.»

See võib väga hästi toimida, aga ainult siis, kui muudad selle lause sõnastust: nüüd ja praegu töötan oma eesmärkide suunas, et saaksin päeva lõpus tunda rahulolu. Kui nauding on sinu esimeseks prioriteediks, siis on väga raske pöörata tähelepanu tegevustele, mis sulle huvi ei paku. Pea meeles vana ütlust: enne töö ja pärast lõbu. Sel lausel on oma tõetera sees ja kui sa seda järgid, on sul palju lihtsam oma eesmärke täita.

9. «Ma ei oska!»

See on arusaadav, sa ei saagi kõike osata. Iga ekspert on alguses olnud algaja. Praegusel ajal on niivõrd lihtne end arendada – mõtle kasvõi interneti võimalustele –, et üsna andestamatu on väita, et sa ei oska midagi teha. See vaid näitab, et sa pole valmis õppima/arenema.

Mugavustsoonis on raske olla õnnelik ja rahulolev. Tõeliselt head tunded valdavad meid alles siis, kui me julgeme sammukese teha ja astume mugavustsoonist välja. Esialgu tuleb õppida omaks võtma kaost ja alles siis saab sellele järgneda (meele)rahu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles