Mida teha, kui vihkad oma kolleegi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Oma kaastöötajaid ei saa kahjuks enamasti valida. Kuid saab muuta oma suhtumist ja õppida ebameeldivaid kolleege taluma.

Tööl käimine tekitab tihti stressi ja ebameeldivad kolleegid võivad selle veelgi hullemaks muuta, kirjutab Marieclaire.com. Kui sul on pidevad konfliktid oma kaastöötajatega, siis langeb ka sinu töökvaliteet. Siin on mõned soovitused, mida teha siis, kui sa ei salli oma kolleegi.

Selgita välja, miks sul on selle inimesega konflikt

Oluline on teada saada, miks sa oma kolleegi ei salli. Mõtle selle peale, millal sa hakkasid oma kolleegi vihkama. Kas sellel oli tõsine kindel põhjus või ei oska sa seda täpselt defineerida? Miks tunned, et sinul on õigus ja temal mitte?

Erista faktid oma tõlgendustest

Tihti võib viha muutuda irratsionaalseks ja põhineda ainult sinu tõlgendustel. Oluline on leida kindlad faktid, mida kolleeg valesti teeb, et ta sind ärritab. Alles siis saab hakata probleemiga tegelema. Võib-olla mõistad, et tegelikult pole sinu vihal mingit kindlat alust ja oled ise selle oma peas tekitanud.

Võimalusel väldi kontakti

Kui oled jõudnud olukorda, kus töökaaslane ajab sind tõeliselt närvi, siis ürita temaga igasugust kokkupuudet vältida. Kui pead temaga siiski suhtlema, siis ole sõbralik ja viisakas ning kontrolli oma käitumist. Nii väldid teievahelise konflikti süvenemist.

Muuda oma suhtumist

Ole professionaalne ja ära lase kolleegidevahelistel suhetel kuidagi enda tööd mõjutada. Ürita näha oma kaastöötaja positiivseid omadusi ja ära võta tema käitumist isiklikult. Kui oled emotsionaalselt nendele konfliktidele liiga palju keskendunud, siis võib sinu töökvaliteet suurel määral langeda.

Räägi probleemist

Kõik oleneb olukorrast, kuid enamasti võib probleemist rääkimine seda aidata lahendada. Sa ei saa küll muuta inimese isikuomadusi, kuid oma jutuga võid teda panna muutma oma käitumist. Oluline on probleemist rääkides jääda rahulikuks ja teha seda privaatselt. Selgita enda nägemus rahulikult ära ja kuula tema ettepanekuid, mida selle olukorraga edasi teha.

Tegutse

Kui sulle tundub, et su kolleeg ei tee piisavalt hästi tööd, siis on mõistlik sellest oma ülemusega rääkida. Jää professionaalseks ja seleta rahulikult olukord ära ning ürita leida teiste kolleegide poolehoidu.

Leia uus töökoht

Mõnikord võivad kolleegidevahelised suhted muutuda niivõrd pingeliseks, et kõige mõistlikum on lihtsalt töökohta vahetada. Kui midagi ei muutu ja töökeskkond on väga negatiivne, siis tekitab see palju liigset stressi ja halvendab sinu elukvaliteeti. Siis tuleb lihtsalt kaaluda uusi variante ja praegusest töökohast sobival hetkel loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles