Miks osa naisi ei tundu üldse vananevat?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
45-aastane Jennifer Lopez.
45-aastane Jennifer Lopez. Foto: SCANPIX

Kas sul on endavanuseid tuttavaid, kes näevad sinust palju nooremad välja? Teadlased on lõpuks välja selgitanud põhjuse, miks mõni inimene ei tundu üldse vananevat.

Selle põhjuseks ei ole ilulõikused. Harvardi meditsiinikooli teadlased tegid koostööd DNA-laboriga, et selgitada välja, miks mõned inimesed ei tundu üldse vananevat, vahendab Harper's Bazaar. Selle jaoks uuriti 350 erineva vanuse ja etnilise päritoluga naise geneetilist tausta. Seejärel tuvastasid nad nende seast naised, kes nägid palju nooremad välja kui tegelikult olid, kuid ei olnud kunagi käinud ilulõikusel. Praegune uuring keskendus kaukaasia ja afroameerika etnilise taustaga naistele, kuid edaspidi plaanitakse uurida ka teisi rasse.

Uuringust selgus, et kuigi ka elustiil mõjutab vananemist, siis geenid mängivad noorusliku välimuse juures suurt rolli. Inimese DNAs on tuhandeid geene, mis keskenduvad rakkude tööle ja antioksüdantide tootmisele. Nendel inimestel, kes ei tundu üldse vananevat, on lihtsalt geenidega vedanud. Lisaks saab teha teatud järeldusi rassi põhjal: Aafrika päritolu naiste nahk vananeb kümme aastat aeglasemalt kui Kaukaasia päritolu naistel.

Tegemist on kõige põhjalikuma uuringuga, mis vananemise kohta viimasel ajal tehtud on. Teadlased plaanivad saadud informatsiooni kasutada uute vananemisvastaste toodete väljatöötamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles