14 asja, mida ei tohi mitte kunagi päikese käes teha

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Päikeseliste ilmadega peab olema ettevaatlik, et päikesega mitte oma nahale ja tervisele liiga teha.

Päike ja soojus on küll mõnusad, kuid kindlasti tuleb järgida teatud ohutusnõudeid. Cosmopolitan.com toob välja 14 asja, mida ei tohi mitte kunagi päikese käes teha:

1) Laimi pigistada

Kui sul läheb laimimahla nahale ja viibid päikese käes, siis võivad tekkida tõsised nahakahjustused. Kõige hullemal juhul tekivad põletusvillid, mis paranevad väga aeglaselt.

2) Päikesekreemi peale kanda

Päikese käes viibides on oluline nahka kaitsta, kuid päikesekreemi tuleb peale panna 15–30 minutit enne päikese kätte minemist. Nii jõuab toode ilusti imenduda ja seda kaitsma hakata. Päikese käes on lubatud kreemi vajadust mööda juurde kanda.

3) Kanda päikesekreemi, mille SPF-faktor on väiksem kui 30

Väiksema SPF-faktoriga päikesekreemid küll toimivad, aga mitte väga hästi. Kasuta päikesekreemi iga päev, isegi siis, kui sa väljas ei viibi – päikesekiired võivad nahka kahjustada isegi läbi akna.

4) Päikesekreemi päikese kätte jätta

Kuumus võib muuta päikesekreemi koostist, mille tõttu see enam ei toimi niivõrd hästi. Selle pärast soovitatakse päikesekreemi hoida lausa külmkapis.

5) Unustada päikesekreemi uuesti peale kanda

Isegi kui sa kasutad SPF-30 faktoriga päikesekreemi, siis ainult üks kord selle määrimine ei kaitse sind terve päeva. Iga kahe tunni tagant tasub seda uuesti peale kanda.

6) Meigitoodetes sisalduva SPF-faktori peale lootma jääda

Jumestuskreemis sisalduvast päikesekaitsest ei piisa, et kaitsta näonahka korralikult. Alati tuleb lisaks sellele kasutada ka tavalist päikesekreemi.

7) Unustada oma peanahka kaitsta

Kui viibid päikese käes ilma peakatteta, siis saab ka sinu peanahk kahjulikke päikesekiiri. Selle kaitsmiseks kasuta spetsiaalset piserdatavat päikesekreemi või kanna peakatet.

8) Ainult pruuniks saamise eesmärgil päikese käes viibida

Kui tahad saada omale pruuni jumet, siis tohib ainult mõõdukalt ja päikesekreemi kasutades päevitada.

9) Kasutada selliseid tooteid, mis sisaldavad akne- või vananemisvastaseid koostisaineid

Akne- või vananemisvastased koostisained muudavad naha päikese vastu eriti tundlikuks. Neid tohib kasutada ainult õhtuti, kui sa ei puutu päikesega kokku.

10) Võtta antibiootikume

Mõned antibiootikumid muudavad naha põletustele väga vastuvõtlikuks. Loe enne päikese kätte minemist oma antibiootikumi infolehte või konsulteeri oma arstiga.

11) Joosta

Kui väljas on väga suur kuumus, siis võib jooksmine olla väga raske ja see kurnab keha. Selle pärast jookse kas siseruumis või mine õhtupoole jooksma.

12) Loobuda päikeseprillidest

Iga kord kui viibid päikese käes ilma kaitsvate päikeseprillideta, võid oma silmi kahjustada. Päikesekiired võivad põhjustada udust nägemist, silmade punetust, paistetust ja kuivust.

13) Värskete armidega päikese käes viibida

Päike võib muuta armid tumedamaks ja aeglustada nende paranemist. Päikesekreem võib arme küll veidi kaitsta, kuid kõige kindlam on need lihtsalt kinni katta.

14) Veepudelit päikese kätte jätta

Kui sa jätad veepudeli päikese kätte või kuuma autosse, siis võib plastpudelilt eemalduda kemikaale, mis rikuvad vee kvaliteeti ning võivad suurendada haigusriski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles