Kuidas kindlaks teha, kas kallim võib sind petta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled kunagi mõelnud sellele, kas kallim on sinuga täiesti aus? Võid üsna kindel olla, et päris kõike ta sulle ausalt üles ei tunnista, aga mis siis, kui sind paneb kahtlema see, kas kallim on truu või mitte?

Kahjuks pole teadlased kindlaks teinud ühtki meetodit, kuidas kindlaks teha, kas kallim on truu või mitte. Ent nad on siiski suutnud tuvastada mõned tunnused, mis viitavad sellele, et kallim pole sinuga 100 protsenti aus, kirjutab Business Insider.

  • Küsi mõnelt sõbralt

Teised inimesed – ka täielikud võõrad – suudavad üsna täpselt öelda, kui kellegi armusuhtes võib esineda probleeme. Psühholoogid viisid läbi järgmise eksperimendi: paarisuhtes olevatel inimestel paluti koos midagi joonistada. Sellel partneril, kes joonistas, olid silmad kinni seotud ja teine partner jagas talle juhtnööre, mida teha. Enne joonistamist küsiti partneritelt suhte kohta küsimusi, kaasa arvatud seda, kas kumbki neist on kallimat petnud. Joonistamine salvestati videole, mida näidati hiljem testrühmale, kes pidi tuvastama paare, kus üks partner oli teist petnud. Psühholoogide suureks üllatuseks olid testrühma vastused üsna täpsed. Eelnevalt oli kindlaks tehtud, et paarisuhtes olevaid inimesi jälgides, kui nad tegid midagi koos, on võimalik tuvastada, kas nende suhtes esineb petmist ja kurbust. 

  • Mõtle sellele tehes samal ajal midagi muud

Inimesed ei pruugi alati osata teiste käitumist adekvaatselt hinnata, ent kui meil on aega teise inimese käitumisele pikemalt mõelda, siis oskame üldiselt kindlaks teha, kas meid on petetud või mitte. Psühholoogid on katsetega kindlaks teinud, et kui inimene saab tegeleda mõne muu asjaga ja keskenduda vahelduseks muule, suudab ta anda teise inimese käitumisele parema hinnangu.

  • Pane tähele, milliseid sõnu ta kasutab

Psühholoogiaprofessorid James W. Pennebaker ja Diane Berry tegid kindlaks, et teatud kõnemustrite alusel on võimalik kindlaks teha, kas vestluspartner võib tõtt varjata. Valetajad kasutasid professorite hinnangul vähem järgmisi sõnu: mina, mind, minu, mõistma, mõtlema, aga, välja arvatud. Nende jutus esines aga rohkelt negatiivseid tundeid väljendavaid sõnu (viha, vihkama, vaenlane) ja liikumisele viitavaid tegusõnu (kõndima, liikuma).

  • Kuula partneri hääletooni

Kanada teadlased viisid läbi eksperimendi, mille käigus paluti meestel ja naistel hinnata erinevaid hääletoone. Naiste arvates võivad kõige suurema tõenäosusega oma kallimat petta mehed, kellel on pigem madal hääletoon; mehed arvasid, et kallimat võivad petta naised, kel on pigem kõrge hääletoon. Teadlased on eelnevalt kindlaks teinud, et mida rohkem on mehel testosterooni, seda madalam on mehe hääl ja kõrget testosterooni taset seostatakse ka petmisega. 

  • Jälgi partneri sotsiaalmeediakasutust

Kas partner kulutab rohkem aega Twitteris ja Facebookis olemisele kui sinuga rääkimisele? Teadlased on leidnud, et inimesed, kes on Twitteris ja Facebookis väga aktiivsed, puutuvad rohkem kokku sotsiaalmeediast tingitud konfliktidega ja seetõttu võib nende elus olla rohkem truudusetust, lahkuminekuid ja lahutust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles