Vallaliste võidukäik – kuidas üksikute inimeste elu on paremaks muutunud?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annad sõrme, võtab käe: fiktiivseks pulmatseremooniaks saab rentida meesmodelli.
Annad sõrme, võtab käe: fiktiivseks pulmatseremooniaks saab rentida meesmodelli. Foto: Corbis/Scanpix

Möödas on ajad, mil vallaliste peale näidati näpuga ning üksi elamine oli midagi haruldast. Nüüd on omaette elamisest saanud trend, mis sunnib ettevõtjaid uusi nippe välja nuputama, olgu selleks siis pulmafotod üksikutele või õhtusöök muumitrolliga.

Pikem eluiga, parem majanduslik seis, karjääri tõttu hilisem pere loomine, massilisem abielude lahutamine ja interneti laialdane levik on peamised stiimulid, mida peetakse üheliikmeliste leibkondade hüppelise kasvu põhjustajateks. Eriti on üksinda elamine levinud Skandinaavia maades, aga ka Saksamaal ja Šveitsis, kus üheliikmelised leibkonnad moodustavad peaaegu poole kõigist majapidamistest. Üha rohkem leidub neid ka tugeva peretraditsiooniga riikides, näiteks Jaapanis, Lõuna-Koreas, Hiinas ja Brasiilias. Eestiski elas statistikaameti viimaste andmete kohaselt lausa 36 protsenti inimestest üksinda. Uuringufirma Euromonitor International ennustuste järgi on see üleilmsel tasandil kõige kiiremini leviv leibkonna tüüp ning muudab oluliselt senist tarbimiskäitumist ja toob turule uusi teenuseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles