Kirg versus armastus: kuidas neil vahet teha?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tugev seksuaalne külgetõmme võib mõistuse röövida ka kõige arukamalt inimeselt. Kuidas see küll võimalik on? 

Kirg on teadvuse muutunud seisund, mida juhib ürgne sigimistung. Uuringud on näidanud, et kirelõõm mõjub inimajule nagu narkouim. MRI näitab, et intensiivset seksuaalset külgetõmmet kogedes reageerib ajus sama piirkond mis siis, kui sõltlane saab kätte uue kokaiinidoosi, kirjutab Psychology Today.

Suhte alguses, kui seksihormoonid möllavad, saab kirg jõudu juurde idealiseerimisest - sel ajal näed sa partnerit sellise inimesena nagu tahad teda näha ja jääd tema vigade suhtes pimedaks.

Puhas kirg põhineb ainult füüsilisel külgetõmbel ja fantaasial ning läheb enamasti mööda, kui tõeline inimene pealispinna alt välja koorub. Armumine kirge ei välista. Tegelikult võib armastus kirest alguse saada. Seevastu tõeliseks armastuseks, mis pole idealiseeritud ettekujutus kellestki, kulub aega, et partnerid õpiksid teineteist lähemalt tundma. 

Kire märgid

  • Sinu tähelepanu keskpunktis on tema välimus ja keha.
  • Sa tahad temaga seksida, aga mitte juttu ajada.
  • Selle asemel, et rääkida päris tunnetest, eelistaksid hoida suhet fantaasia tasandil. 
  • Pärast seksi tahaksid pigem ruttu ära minna, mitte jääda hommikuni kaisutama.
  • Te olete armastajad, aga mitte sõbrad. 

Armastuse märgid

  • Peale seksi tahad partneriga koos veeta ka kvaliteetaega. 
  • Omavahel juttu ajades satute nii sügavasse vestlusesse, et ei märka tundide möödumist.
  • Teil on teineteise tunnete vastu siiras huvi ja te tahate teineteist õnnelikuks teha. 
  • Tema pärast tahad olla parem inimene.
  • Sa tahad kohtuda tema pere ja sõpradega.

Seksuaalse külgetõmbe puhul on suhte varases staadiumis väga raske märgata oma kõhutunnet, sest hormoonid ei lase kainelt mõelda. Selleks, et ennast hoida, pead suutma teha arukaid otsuseid. Siin on mõned nõuanded, mis aitavad jääda meelekindlaks, kui oled atraktiivse inimese läheduses. See ei tähenda, et peaksid endale kirge keelama, kuid see aitab sul oma tegusid teadlikumalt tajuda ja pahandusi vältida. 

Neli kõhutunnet, mis viitavad halvale suhtele

1. Märka oma sisehäält, mis ütleb «oht» või «ole tähelepanelik».

2. Partneriga koos olles tajud halba enesetunnet, ebamugavust või energiakadu.

3. Külgetõmme tema poole tundub laastav või tume.

4. Sind häirib see, kuidas ta sinuga käitub, aga kardad, et kui seda mainid, siis tõmbub ta sinust eemale.

Intuitsioon annab sulle märku, kui tegu on kas hea või vägivaldse inimesega. Paljud naised, kes on kogenud vägivaldseid suhteid, tunnistavad hiljem, et tajusid juba alguses, et midagi on valesti, kuid ignoreerisid oma kõhutunnet. Muster on ikka sama - alguses rabab mees naist jalust, tekib kõikehõlmav kirg ja kui mees muutub vägivaldseks, on naine juba konksu otsas. 

Olla koos inimesega, kelle kiidab ka kõhutunne heaks, on tunduvalt parem, sest sa ei pea olema pidevalt valvel ja tundma alateadlikult muret, kas te ikka sobite kokku. Anna endale aega ja luba endal selgelt tajuda, kas mees mõjub sulle hästi ja kas te teete teineteist õnnelikuks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles