Loomsetest allergeenidest on levinumad lehma- ja kitsepiim, kanamunad, kala, vähid, teod ja liha. Vürtsidest ja maitseainetest on aga sagedasemad allergiatekitajad sinep, seesamiseemned, paprika, punane pipar ja köömned.
Allergiavabadeks toiduaineteks seevastu loetakse jõhvikaid, pohli, mustikaid, punaseid sõstraid, arooniaid, tikreid, sibulat, oblikat, aroonia mahla ja nõgeseteed.
Vanuseti jaotuvad toiduallergeenid järgmiselt:
imikud, väikelapsed – lehmapiim, muna, kala, nisu, pähklid;
suuremad lapsed – pähklid, muna, koorikloomad, kala, puu- ja juurviljad;
täiskasvanud – tsitrusviljad, maasikad, tomatid, herned, pähklid ja mandlid, šokolaad, kakao, mesi, muna, kala.
Toidutalumatuse puhul on aga tegemist immunoloogilise reaktsiooniga, mille kaebused võivad olla samad, mis toiduallergia korral. Sel on aga mitmeid põhjusi.
Farmakoloogiliselt mõjutavad veresoonte ja kudede seisundit keemilised ühendid, mis vabanevad sidekoerakkudest ilma allergilise reaktsioonita. Sellisel puhul tekitavad enamasti vaevusi munavalge, maasikad, tomat, šokolaad, sealiha, tsitruselised, kohv, alkohol jne.
Kui toidutalumatus on ensümaatiline, on organismis teatud ensüümi vähe või puudub see üldse. Teadmata tekkemehhanismide korral on põhiliselt süüdi keemilised ühendid, kõige sagedamini toidus olevad E-ained.
Kõige enam on levinud tsöliaakia- ja laktoositalumatus. Esimesel juhul ei lase pärilik eelsoodumus nautida nisust, rukkist, odrast ja mõnikord ka kaerast valmistatud toite ja tooteid.
Laktoositalumatuse korral kutsub piimasuhkrut sisaldav toit esile gaasi kogunemise soolestikku ja kõhulahtisuse. Kuna laktaasiensüüm ei ole asendatav, tähendab see, et probleem on eluaegne.