Suvised tegevused, mis aitavad stressi leevendada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvi võib olla üks lõbusamaid aegu terves aastas, sest hea tuju muudab kahtlemata ka meeleolu heaks. Mis oleks suvel veel mõnusam, kui värskes õhus aega veeta ja muremõtetest lahti lasta. Värskes õhus olemine ongi suvel üks lihtsamaid asju, mis aitab stressi leevendada.

Järgnevalt on välja toodud mõned tegevused, mida tasuks proovida siis, kui elutempo muutub liiga kiireks ja peas on ainult muremõtted, kirjutab Huff Post.

Söö arbuusi. 2014. aastal tehtud uuringust selgus, et arbuusi söömine aitab ülekaalulistel inimestel alandada vererõhku. Arbuus sisaldab ka lükopeeni, mis võib aidata stressi vähendada.

Jaluta pargis. 30-minutiline jalutuskäik aitab mõtteid rahustada. Suurbritannia teadlased on kindlaks teinud, et roheluses jalutamine aitab ajul saavutada samasugust rahu nagu mediteerimine. Jalutamine parandab ka meeleolu, kuna aitab alandada stressi ja depressiooni.

Tee joogat värskes õhus. Jooga võib olla väga tõhus stressileevendaja ja miski pole suvel mõnusam, kui värskes õhus joogaharjutuste tegemine. Mine mõnel vaiksel hommikul oma joogamatiga parki või aeda ning lase oma kehal lõõgastuda.

Avasta jalgrattaga sõites uusi tänavaid. Rattasõit mõjub hästi kehale, eriti päikesepaistelisel päeval. Füüsiline tegevus aitab tõsta enesekindlust ja leevendab sümptomeid, mida seostatakse kerge depressiooni ja ärevusega. Lisaks kõigele muule mõjub värske õhu käes olek hästi ka meeleolule.

Mine päevasele väljasõidule. Materiaalsete asjade asemel on mõistlikum investeerida kogemustesse, kuna need muudavad meid õnnelikumaks. Cornelli ülikooli psühholoogiaprofessor Thomas Gilovich on avastanud, et kui me soetame uusi asju, tekitavad need elevust vaid lühiajaliselt, sest me harjume uudsusega üsna kiirelt. Gilovich on väitnud sedagi, et kogemused näitavad meie tõelist olemust paremini kui isiklikud asjad. Järgmine kord, kui sul on kiusatus midagi osta, kaalu parem kogemustesse investeerimist.

Tegele aiandusega. Aiandus mõjub kui mediteerimine, kuna sa saad aega veeta värskes õhus ja tegeleda rahustava asjaga. Hollandis tehtud uuring näitas, et aiandusega tegelemine aitab vähendada kortisooli taset ja tõstab nende inimeste meeleolu, kes on äsja tegelenud stressirohke asjaga. Isegi 30-minutiline lõõgastav raamatu lugemine ei mõju sama hästi kui peenarde rohimine.

Mine ujuma. Nagu rattaga sõitmine, aitab ka ujumine vallandada endorfiine. Ujumine aitab vähendada ärevust ja depressiooni ning tõstab enesekindlust. Ka liivarand ja lained mõjuvad rahustavalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles